Fermierii cehi au avertizat marți că au cu 40% mai mult grâu pe stoc decât în urmă cu un an și că există pericolul unei suprasolicitări a capacității silozurilor, la o zi după ce guvernul de la Praga a anunțat că nu va urma exemplul partenerilor din grupul de la Visegrad în privința cerealelor ucrainene, relatează Reuters.

Tren ce transporta grauFoto: James MacPherson / Associated Press / Profimedia

Avertismentul a fost transmis de către Asociația Agricolă din Cehia, comentariile acesteia reprezentând cel mai recent semn de îngrijorare în ceea ce privește presiunile puse de grâul și cerealele ucrainene asupra producătorilor locali din centrul și estul Europei.

Semnalul de alarmă tras de fermierii cehi vine a doua zi după ce ministerul Agriculturii de la Praga a declarat că guvernul ceh nu va urma exemplul Poloniei, Ungariei și Slovaciei în ceea ce privește suspendarea importurilor de grâu și alte produse cerealiere din Ucraina.

„Republica Cehă nu plănuiește deocamdată să interzică importurile de grâu ucrainean și alte produse agricole din Ucraina”, a anunțat ministerul într-un comunicat remis presei.

Comentariile sale au venit la scurt timp după ce Slovacia a anunțat luni după-amiaza că va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina.

Asociația Agricolă cehă a declarat însă marți că fermierii din țară au stocuri de 2,6 milioane de tone de grâu, în creștere cu 40% față de anul trecut în contextul în care grâul ucrainean care trebuia să ajungă în Africa și Orientul Mijlociu a umplut silozurile europene.

Ce spun fermierii cehi și cum răspunde ministerul Agriculturii de la Praga

Fermierii cehi au avertizat de asemenea că o lipsă a spațiilor de depozitare periclitează propria producție agricolă a țării.

„Asociația Agricolă cere ministerului Agriculturii și Comisiei Europene să activeze rapid coridoarele originale și ca grâul ucrainean să fie exportat către locurile unde trebuia să ajungă inițial”, a declarat aceasta într-un comunicat remis presei.

Ministerul Agriculturii a răspuns într-un email pentru Reuters că deși exporturile de grâu ucrainean către Cehia au crescut vertiginos, ele s-au ridicat anul trecut la sub 4.000 de tone, doar o fracțiune din producția de 4,8 milioane de tone a Cehiei.

Asociația fermierilor cehi afirmă că majoritatea silozurilor din țară sunt pline cu grâu local care nu a fost exportat către alte piețe europene.

„Problema este cu silozurile peste tot în Europa. Grâul ceh obișnuia să fie exportat acolo iar acum a fost înlocuit cu grâu ucrainean”, a mai declarat aceasta.

Urmărește ultimele evoluții din a 419-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.