Mîhailo Reva este un sculptor ucrainean, cel mai cunoscut sculptor ucrainean, notează The Guardian, însă stilul jucăuș, plin de umor al creațiilor sale s-a transformat după invazia lui Vladimir Putin a Ucrainei, iar acum creațiile sale au forme mai întunecate, folosind schije și bucăți de rachetă pentru a recrea lumea de coșmar a conflictului.

lucrare a lui Mihailo Reva din Odesa - Fantana Inceputul unui inceputFoto: Evgeniy Fesenko, Dreamstime.com

Ororile din Bucha și Mariupol – unde soldații ruși au executat civili – l-au inspirat să creeze o serie de noi sculpturi extraordinare, care ar fi putut foarme bine să fi fost născute de împreunare dintre „Povestirile lui Hoffmann” și un coșmar.

Piesa centrală este o sculptură de patru metri înălțime a lui Moloch, un zeu antic, sub forma unui urs rus. Reva a făcut-o din schije și alte resturi de bombe, recuperate de pe câmpul de luptă și sudate împreună. „Este ca o jucărie gigantică înfricoșătoare pentru copii. Va fi pe roți”, a spus Reva. „Ursul are asociații biblice și se referă la Moscova. Te uiți la el și te hipnotizează. Există fragilitate și brutalitate.”

O altă sculptură care te bântuie de-a dreptul se intitulează Blossom. Forma sa metalică înflorită este construită din părțile răsucite ale unei rachete rusești X-31 care a aterizat lângă atelierul lui Reva în stațiunea Zatoka, în sudul Ucrainei. I-a spulberat ușile casei de vară. În mod miraculos, sculpturile lui Reva au fost nedeteriorate. Un vecin a strâns fragmentele și i le-a dat.

Colecția de 10 piese poartă titlul sardonic „Russkiy Mir„, sau „Lumea Rusă”. Putin și-a justificat atacul total ca o încercare de a readuce Ucraina într-un spațiu cultural și civilizațional comun cu Rusia. Pentru ucraineni, expresia a ajuns să însemne moarte, teroare și exterminare: o încercare brutală a unei țări de a o devora pe alta.

Reva a realizat o lucrare pentru Putin în 2002, acum vrea o „vendetă”

În 2002, guvernul de la Kiev i-a cerut să creeze o bijuterie unică pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin. Reva a proiectat un cadran solar argintiu. Pe el era scris un mesaj despre importanța legii. „Putin a ținut-o pe masa lui. Pe atunci, credeam că este un reformator. Toată lumea a făcut-o, inclusiv George W Bush”, a spus sculptorul.

„Aceasta este răzbunarea mea personală”, a adăugat Reva, din atelierul său spațios din centrul orașului Odesa.

„Trebuia să găsesc o formă cu Russkiy Mir pe care toată lumea să o poată înțelege. Am văzut fotografii cu războiul din Ucraina, dar nu este suficient. Ai nevoie de imagini care vorbesc tuturor: snobilor din lumea artei și bărbatului și femeii obișnuiți de pe stradă. Trebuie să fie limbajul adevărului.”

FOTO:Evgeniy Fesenko|Dreamstime.com