Armata rusă a anunțat miercuri că a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion al marinei germane care se apropia de graniță deasupra Mării Baltice, fără a provoca vreun incident, potrivit AFP.

Avion rusesc de luptă Su-27Foto: UK MOD Image / Alamy / Alamy / Profimedia

„La 12 aprilie 2023, serviciile de control al spațiului aerian rusesc deasupra Mării Baltice au detectat o țintă aeriană care se apropia de granița Rusiei”, a precizat Ministerul Apărării pe Telegram.

Un avion de vânătoare Su-27 a decolat și a identificat aeronava ca fiind „un avion de patrulare P-3C Orion al Marinei germane”, a precizat aceeași sursă.

În urma sosirii avionului rusesc, „aeronava militară străină s-a îndepărtat de granița rusă, iar avionul de vânătoare rusesc s-a întors în siguranță la aerodromul său”, a adăugat ministerul.

Avionul german nu a încălcat frontiera, a precizat acesta.

Incidentele în care au fost implicate avioane rusești și NATO s-au înmulțit în ultimii ani, chiar înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Acestea au avut loc adesea deasupra Mării Baltice, dar și în Marea Neagră și în alte părți.

În martie, forțele aeriene ruse au interceptat o dronă americană MQ-9 Reaper în Marea Neagră, care s-a prăbușit în ape. Incidentul a dus la o scurtă escaladare a tensiunilor dintre Washington și Moscova.

___