Fondatorul și finanțatorul companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut mobilizarea întregii societăți rusești, afirmând că oamenii sunt pregătiți să contribuie la efortul de război al Moscovei în Ucraina, potrivit CNN.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Nu doar cei care merg pe front ar trebui să fie mobilizați, ci întreaga societate ar trebui să fie mobilizată, începând de la muncitorii simpli care sunt de fapt pregătiți pentru acest proces”, a declarat Prigojin într-un mesaj audio postat pe canalul său Telegram.

„Când călătorim în regiuni, recrutorii noștri văd că oamenii sunt gata să fie mobilizați și înțeleg că există un război pentru însăși existența Rusiei”, a adăugat el. Spre deosebire de Prigojin, guvernul rus continuă să nege că poartă un război în Ucraina, referindu-se la conflict ca la o „operațiune militară specială”.

Noul proiect de lege prezentat de Kremlin, care urmează să fie promulgat de președintele Vladimir Putin, ar înăspri regulile pentru rușii înrolați în conflict, pentru a-i împiedica să părăsească țara - așa cum mulți au făcut-o în masă în timpul „mobilizării parțiale” de anul trecut.

Liderul Wagner a criticat oficialii ruși care au fugit din țară cu averile lor și a spus că întregul „sistem” trebuie să fie „scuturat”.

„De ce nu vrem să curățăm acest furnicar care a fost creat de-a lungul anilor și care s-a transformat dintr-o comunitate de oameni care sunt gata să dezvolte ceva în această țară într-o comunitate de oameni care sunt interesați doar de propria bunăstare?”, a întrebat el. „Sistemul necesită o igienizare generală și o reducere a numărului de participanți la această comunitate birocratică”.

___