Pe lângă pierderile de soldați din timpul luptelor, armata rusă are pierderi semnificative din cauza unui număr foarte mare de incidente, cea mai mare parte din cauza abuzului de vodcă.

Kalașnikovul și vodca, cei mai buni prieteni ai soldatului rusFoto: DreamsTime / Zim235

Consumul de alcool este omniprezent în rândul trupelor lui Vladimir Putin, lucru explicabil atât prin prisma faptului că este un fenomen generalizat în societatea rusă, cât și prin situația traumatică în care se află soldații de pe front.

Armata rusă, pierderi mari din cauza consumului de alcool

Fenomenul este subliniat de ministerul britanic al apărării în evaluarea publicată duminică dimineață:

  • În condițiile în care Rusia a suferit până la 200.000 de pierderi de vieți omenești de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei, o minoritate semnificativă dintre acestea s-au datorat unor cauze care nu au legătură cu luptele.
  • La 27 martie 2023, un canal de știri rusesc Telegram a raportat că a existat un număr „extrem de mare" de incidente, crime și decese legate de consumul de alcool în rândul forțelor rusești desfășurate.
  • Alte cauze principale ale victimelor din afara luptei includ, probabil, instructajele de proastă calitate în privința mânuirii armamentului, accidentele rutiere și vătămările cauzate de condițiile climatice, cum ar fi hipotermia.
  • Comandanții ruși probabil că percep abuzul omniprezent de alcool ca fiind deosebit de dăunător pentru eficiența de luptă.
  • Cu toate acestea, în condițiile în care consumul excesiv de alcool este generalizat în mare parte din societatea rusă, acesta este considerat de mult timp ca fiind o parte acceptată tacit de viața militară, chiar și în cadrul operațiunilor de luptă.

„O să mă întorc și o să vă spun de ce bem”

O interceptare a unei conversații telefonice a unui soldat rus, ce stătea beat în întunericul adăpostului său, așteptând să înceapă loviturile artileriei ucrainene, arată că fenomenul este generalizat, potrivit unui material Associated Press.

  • Soția: „De ce? De ce bei?".
  • Maxim: „Toată lumea este așa aici. Este imposibil fără băutură aici"
  • Soția: „Cum dracu' o să te protejezi dacă ești matol?".
  • Maxim: „Absolut normal. Dimpotrivă, e mai ușor să împuști... civili. Hai să nu vorbim despre asta. O să mă întorc și o să vă spun cum e aici și de ce bem!"

În unele zone ocupate din Ucraina au interzis vânzarea de vodcă

Informații privind efectul consumului de vodcă și băuturi alcoolice din rândul trupelor de invazie au apărut încă de anul trecut, potrivit unui articol Daily Beast.

Statului Major General al Ucrainei a spus în iulie că trupele rusești consumă atât de mult alcool, încât li s-a interzis să cumpere băutură în unele regiuni din teritoriile parțial ocupate.

Soldații lui Vladimir Putin se îmbată atât de tare încât au ajuns la abateri disciplinare și incidente grave.

Obiceiul trupelor rusești de a abuza de alcool ar fi provocat accidente cu vehiculele de luptă, încălcări ale regulamentelor de folosire a armelor de foc și alte incidente cu soldați în stare de ebrietate.

(foto articol: ©Zim235|Dreamstime.com)