Un clip video postat de luptătorii Wagner și geolocalizat pare să arate că mercenarii ruși au arborat steagul grupului pe o clădire din apropierea centrului orașului ucrainean asediat Bahmut.

Mașină distrusă în BahmutFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Videoclipul postat vineri pe un canal Telegram afiliat lui Wagner arată un steag negru, un semn distinctiv al companiei private de mercenari a liderului Evgeni Prigojin, fluturând deasupra clădirii în orașul Bahmut, care este acoperit de zăpadă, relatează CNN.

Institutul pentru Studiul Războiului spunea sâmbătă că forțele rusești au realizat progrese în interiorul orașului Bahmut, iar forțele ucrainene au recâștigat poziții în zona Bahmut.

  • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în și în jurul lui Bahmut și au făcut progrese în oraș începând cu 31 martie.
  • Imaginile geolocalizate postate pe 31 martie arată un steag al Grupului Wagner pe o clădire din centrul orașului Bahmut, la 400 de metri de clădirea administrației orașului.
  • Milbloggeri ruși au susținut că forțele Wagner au continuat atacurile în nordul și sudul Bahmutilui și au încercat fără succes să atace spre vest, spre Khromove.
  • Un proeminent milblogger a remarcat că Wagner nu reușește să facă progrese semnificative în Bahmut și că toate atacurile din oraș și din jurul orașului sunt fără succes.
  • Finanțatorul Grupului Wagner, Evgeni Prigojin, a declarat că nu există semne că trupele ucrainene părăsesc Bahmut.

Pe de altă partea, Institutul pentru Studiul Războiului spune că trupele ucrainene au recâștigat poziții în jurul lui orașului Bahmut, iar oficialii ucraineni continuă să sublinieze importanța apărării continue a Ucrainei în această zonă pe 31 martie. Imaginile geolocalizate postate pe 31 martie indică faptul că trupele ucrainene au efectuat un contraatac la sud-vest de Bahmut și au recâștigat pozițiile pierdute la sud de Ivanivske ( la aproximativ 7 km sud-vest de Bahmut).

Joi consilierul prezidențial ucrainean Serghei Lechcenko spunea că Guvernul ucrainean controlează doar o treime din orașul Bahmut.

„Bahmut este controlat pe o treime de Ucraina, așa cum au stabilit observatorii internaționali”, a declarat Lechtchenko într-o informare pe contul de Telegram al președinției.

Dar el a negat că orașul este înconjurat de forțele rusești, așa cum a afirmat recent un oficial pro-rus din est.

Șeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat la 20 martie că oamenii săi, aflați în prima linie a bătăliei, controlau „aproximativ 70%” din Bahmut.

Oraș cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit, din cauza duratei bătăliei și a pierderilor grele suferite de ambele părți, simbolul luptei dintre ruși și ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

În ultimele luni, trupele rusești au avansat la nord și la sud de oraș, tăind mai multe rute de aprovizionare ucrainene și preluând partea sa estică.