Pe 25 martie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, aliatul său în războiul din Ucraina. O lună mai devreme, Rusia și-a suspendat participarea în Tratatul Nuclear New Start, încheiat cu SUA. Noua încordare a mușchilor nucleari ai Rusiei se înscrie deja într-un tipar, pe care îl putem regăsi încă de la începutul războiului.

Aleksandr Lukasenko si Vladimir PutinFoto: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Cu planul de invazie rapidă dat peste cap de rezistența consolidată a armatei ucrainene și cu Vestul mai unit ca niciodată în fața agresiunilor sale, Vladimir Putin a scos pe masă ceea ce nu se cuvine, de 75 de ani încoace, în niciun război: opțiunea nucleară. Dacă UE, SUA și NATO au detonat lovituri economice și opțiuni militare care în istoria diplomației față de Rusia echivalează cu niște bombe, liderul încolțit de la Kremlin a răspuns într-un stil care nu ar mai trebui să uimească pe nimeni: cu o amenințare și mai mare.

Cât de serios este, însă, Vladimir Putin, și ce înseamnă de fapt ordinul său, adresat duminică ministrului Apărării Serghei Șoigu și comandantului armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, de a pune forțele strategice de descurajare ale Rusiei într-un grad ridicat de alertă?

Citește continuarea pe Panorama.ro.