Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat sâmbătă că se va deplasa săptămâna viitoare, pentru a doua oară după invazia rusă, la centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, pentru a „evalua în mod direct situaţia în materie de siguranţă şi de securitate nucleare”.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

„În pofida prezenţei noastre de şapte luni, situaţia de la centrală nucleară Zaporojie rămâne precară”, a declarat Grosssi într-un comunicat, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

„Pericolele în materie de siguranţă şi de securitate nucleare sunt foarte evidente, la fel ca necesitatea de a acţiona acum pentru a evita un accident”, a adăugat el.

Grossi a propus stabilirea unei zone de securitate în jurul centralei.

Un nou grup de experţi îl va însoţi pe directorul AIEA, agenţia menţinând o prezenţă permanentă la centrală începând din septembrie.

Rotaţia din februarie a fost întârziată cu aproape o lună, potrivit AIEA, care deplânge „circumstanţele foarte dificile cărora experţii au trebuit să le facă faţă”.

___