Peste 5.000 de foști infractori au fost grațiați după ce și-au încheiat contractele de luptă în cadrul grupului de mercenari Wagner din Rusia împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin, potrivit Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„În prezent, peste 5.000 de persoane au fost eliberate prin grațiere după ce și-au încheiat contractele cu Wagner", a declarat Prigojin, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, într-un clip audio postat pe Telegram.

Contractul standard pentru infractorii recrutați de Wagner este de șase luni.

El a mai spus și că doar 0,31% dintre cei grațiați în urma serviciului Wagner au continuat să comită infracțiuni, o cifră despre care a spus că este de 10-20 de ori mai mică decât indicatorii standard.

Prigojin are și el un trecut infracțional, el executând nouă ani de închisoare în perioada sovietică pentru jaf și alte fapte înainte de a intra în afaceri în anii 1990, amintește Reuters.

Eliberarea infractorilor care au terminat stagiul reprezintă o problemă suplimentară pentru Prigojin, pe lângă disputele pe care le are cu ministerul rus al apărării și cu lipsuri în ce privește echipamentele militare, inclusiv o penurie de obuze de care s-a plâns de mai multe ori.

Gruparea Wagner este pe cale să ajungă într-o situație dificilă, în condițiile în care, deși a avut pierderi uriașe de personal, va rămâne și fără o mare parte dintre deținuții recrutați în toamnă, deoarece aceștia își încheie stagiul de șase luni după care sunt grațiați și eliberați, a explicat marți ministerul britanic al apărării.

„Deși aproximativ jumătate dintre prizonierii recrutați au fost probabil uciși sau răniți, informațiile din Rusia sugerează că grupul își respectă promisiunea de a-i elibera pe supraviețuitori”, a notat sursa citată.

Potrivit unor estimări occidentale, în sectorul bahmut, unde principala forță de luptă a fost reprezentată de Gruparea Wagner, pierderile de soldați ale părții ruse au fost până acum de 20.000 - 30.000 de luptători.