Ministrul Relațiilor Internaționale și Cooperării din Africa de Sud, Naledi Pandor, a declarat că guvernul va trebui să discute despre mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru Vladimir Putin și să se consulte cu partea rusă, relatează Ukrainska Pravda.

Serghei Lavrov si Naledi PandorFoto: Phill Magakoe / AFP / Profimedia Images

Editorul SABC News Sophie Mokoena a postat pe Twitter un fragment din declarația lui Pandor.

Potrivit ministrului, autoritățile sud-africane vor trebui să se consulte cu partea rusă cu privire la mandatul de arestare.

„Africa de Sud va trebui să se uite la prevederile existente ale legislației noastre. De asemenea, va trebui să avem o discuție în cadrul Cabinetului [de miniștri], precum și cu colegii noștri din Rusia și să stabilim cu adevărat calea de urmat”, a declarat Naledi Pandor.

Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, acesta era de așteptat să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o în 2013.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, a spus că țara este conștientă de obligația sa legală, prin prisma faptului că face parte din Curtea Penală Internațională, de a-l aresta pe Putin dacă va vizita țara, dar a subliniat că „până la summit vom rămâne implicați cu diverse părți interesate relevante”.

Africa de Sud a semnat statutul de la Roma în 1998 și este parte a tratatului care a instituit Curtea Penală Internațională, însă de la începutul războiului președintele Cyril Ramaphosa și-a manifestat prietenia față de Putin.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vinerea trecută un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Decizia obligă cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.