Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a condamnat marţi intenţia Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniţie care conţine uraniu sărăcit, acuzând că acesta este „scenariul iugoslav”, relatează agenția TASS.

Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia Images

„Aceste obuze nu numai că ucid, dar contaminează mediul şi provoacă cancer la oamenii care trăiesc în regiune. Este naiv să credem că doar cei împotriva cărora vor fi folosite toate aceste muniţii vor deveni victime. În Iugoslavia, soldaţii NATO, în special italienii, au fost primii care au avut de suferit. Apoi au încercat mult timp să obţină despăgubiri de la NATO pentru sănătatea pierdută. Dar cererile lor au fost respinse”, a scris ea pe contul de Telegram, potrivit News.ro.

„Când se va trezi Ucraina? Nu mă refer la dependenţii de la Bankova (sediul Preşedinţiei ucrainene - n.r.). Mă refer la cei care mai sunt capabili să gândească. Binefăcătorii lor îi otrăvesc”, a adăugat Maria Zaharova, conform agenţiei TASS.

Zaharova a comentat astfel un răspuns la o interpelare care s-a dat, luni, în Camera Lorzilor din Marea Britanie. Lordul Hylton a întrebat Ministerul Apărării „dacă vreuna dintre muniţiile care sunt furnizate în prezent Ucrainei conţine uraniu sărăcit”.

În replică, baroneasa Annabel Goldie, care este ministru secretar de stat în Ministerul Apărării, a declarat: „Pe lângă acordarea escadron de tancuri de luptă principale Challenger 2 Ucrainei, vom furniza muniţie, inclusiv cartuşe perforante care conţin uraniu sărăcit. Astfel de muniţii sunt foarte eficiente în distrugerea tancurilor şi vehiculelor blindate moderne”.

Presa rusă prezintă declarațiile unui avocat sârb care „apără interesele victimelor uraniului sărăcit în procesele împotriva NATO”

Presa oficială rusă insistă asupra acestui subiect. Agenţia TASS publică marţi şi mărturia unui „expert sârb”, avocatul Srdjan Aleksic, care s-ar pregăti să depună peste 2.500 de plângeri împotriva NATO pentru ceea ce el susţine că ar fi efectele bombardamentelor NATO cu uraniu sărăcit din timpul intervenţiei din Kosovo din 1999. Acesta avertizează că utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcit în Ucraina se va încheia cu „izbucnirea unor focare de cancer în întreaga Europă”.

Avocatul sârb Srdjan Aleksic, scrie TASS, apără interesele victimelor uraniului sărăcit în procesele împotriva NATO. „Folosirea obuzelor cu uraniu sărăcit produce praf de uraniu, care va fi răspândit în toată Europa şi va duce la apariţia unor focare de cancer. Consecinţele uraniului sărăcit sunt catastrofale pentru omenire; este o crimă împotriva întregii populaţii a Pământului. Bombele cu uraniu sărăcit vor avea un efect de durată - dacă astfel de bombe vor fi aruncate pe teritoriul Ucrainei, vor avea un efect de durată timp de 4-5 miliarde de ani, aceasta fiind perioada de descompunere a uraniului. Aceasta înseamnă că uraniul sărăcit care va fi folosit în Ucraina va rămâne acolo pentru totdeauna, pentru urmaşii şi copiii noştri”, a declarat Aleksic pentru TASS.

Putin amenință cu un „răspuns”, Londra reacționează: „Dezinfomare clasică”

Președintele Vladimir Putin a spus marți că Rusia va fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”, potrivit BBC.

Marea Britanie a confirmat că va furniza Kievului proiectilele perforante pentru blindate alături de tancurile Challenger 2 - dar a insistat că acestea prezintă un risc scăzut de radiații.

Uraniul sărăcit „este o componentă standard și nu are nimic de-a face cu armele nucleare”, a declarat Ministerul Apărării de la Londra.

Uraniul sărăcit, folosit timp de decenii

„Armata britanică a folosit uraniu sărăcit în proiectilele sale de perforare a blindajului timp de decenii”, a adăugat comunicatul.

„Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze. Cercetări independente efectuate de oameni de știință de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătății personale și a mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut”, a subliniat ministerul Apărării britanic.

Fostul comandant de tancuri al armatei britanice - și expert în arme chimice - colonelul Hamish de Breton-Gordon, a declarat că comentariile lui Putin reprezintă „dezinformare clasică”.

El a spus că munițiile cu uraniu sărăcit folosite de tancurile Challenger 2 conțin doar urme de uraniu.

El a adăugat că este „ridicol” să se sugereze că proiectilele cu uraniu sărăcit sunt în vreun fel legate de armele nucleare, care folosesc uraniu îmbogățit.

În realitate, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public

Uraniul sărăcit este un produs secundar în producția de uraniu îmbogățit și se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată.

Uraniul sǎrǎcit rezultǎ ca deșeu din instalațiile de îmbogǎțire a uraniului natural. Pe Wikipedia e explicat faptul că, în timpul procesului de îmbogǎțire, izotopii fisionabili ai uraniului se concentreazǎ în produsul util, iar deșeul își pierde cea mai mare parte din radioactivitate. Din acest motiv, uraniul sǎrǎcit nu reprezintǎ un risc potential pentru public, fiind de 3 milioane de ori mai puțin radioactiv decât radiul folosit în trecut la cadranele ceasurilor de mânǎ și de 10 milioane de ori decât detectoarele de incendiu.

Uraniul sărăcit este un metal foarte dens, iar cu cât un proiectil este mai dens, cu atât impactul este mai puternic pentru o dimensiune dată. Acest metal este aproape de două ori mai dens decât plumbul, ceea ce îl face foarte potrivit pentru o utilizare militară.

Uraniul este „piroforic”: în punctul de impact, arde și se transformă în vapori, astfel încât proiectilul rămâne ascuțit. Atunci când străpunge blindajul, proiectilul arzând transformă interiorul unui vehicul într-un infern de gaze și flăcări, potrivit The Guardian.

Blindatele americane „ucigașe de tancuri” Bradley

În ianuarie, un oficial al Administrației Biden nu a vrut să spună dacă și blindatele americane de luptă Bradley livrate Kievului vor fi dotate și cu muniție perforantă de 25 de mm cu uraniu sărăcit, potrivit The Intercept.

Un jurnalist a subliniat că aceste muniții ajută un Bradley să fie un „ucigaș de tancuri”, așa cum au spus oficialii Pentagonului, însă un oficial american a refuzat să răspundă dacă vor fi dotate cu muniții din uraniu sărăcit, spunând că „nu am de gând să intru în detalii tehnice”.

De precizat și că varianta modernă a tancului Abrams M1A2 pe care Ucraina îl va primi de la Statele Unite are o armură compozită întărită cu uraniu sărăcit.

___