Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți China să nu furnizeze arme letale Rusiei, în contextul în care liderii celor două țări s-au reunit la Moscova pentru discuții, scrie The Guardian.

Jens StoltenbergFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

„Nu am văzut vreo dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semnale că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că este o chestiune care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, le-a declarat Jens Stoltenberg reporterilor la Bruxelles, fără a oferi însă mai multe detalii.

„China nu ar trebui să ofere ajutor letal Rusiei, asta ar însemna să sprijine un război ilegal”, a adăugat secretarul general al NATO.

Nu sunt dovezi că Beijingul furnizează arme Rusiei, spun și ucrainenii

Nu există în prezent nicio dovadă că Beijingul furnizează arme Rusiei, a declarat luni un oficial al serviciilor de informaţii ucrainene, potrivit CNN.

„Sunt cazuri în care regimul lui Putin, Federaţia Rusă, achiziţionează drone, bunuri civile din surse deschise şi utilizează microcipuri din aceste bunuri. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate dovezi de livrări de arme. Ucraina monitorizează îndeaproape”, a declarat Andriy Yusov, reprezentant al Serviciului de informaţii din Ucraina (SBU), la televiziunea naţională.

CNN amintește că liderii occidentali şi-au exprimat scepticismul cu privire la potenţialul rol al Chinei ca mediator al unei păci în Ucraina şi la pretinsa sa neutralitate. Statele Unite şi aliaţii săi au avertizat de asemenea că Beijingul ia în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei pentru efortul său de război, lucru pe care China l-a negat.

___