Rusia a acuzat marţi Ucraina că a atacat cu drone perimetrul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov, care deserveşte conducta Drujba, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

„Forţele armate ale Ucrainei, folosind vehicule aeriene fără pilot, au atacat teritoriul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov a (companiei) Transneft”, a scris pe contul său de Telegram guvernatorul regiunii ruse Briansk, Alexandr Bogomaz.

Acesta a mai menţionat că nu sunt victime, dar pentru garantarea securităţii în zonă a fost sistată temporar furnizarea energiei în cinci localităţi.

Compania Transneft, operatoarea sistemului de conducte petroliere din Rusia, a anunţat pe 15 martie că a găsit mai multe încărcături explozive lansate din drone şi nedetonate în perimetrul staţiei de pompare Novozibkov.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă către Ungaria, Slovacia şi Cehia. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

Începând din februarie Rusia a denunţat mai multe atacuri asupra acestei conducte.

___