Ministerul de Externe al Rusiei a exclus marţi patru ţări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina, relatează agenția RIA Novosti, citată de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Declaraţia MAE rus - postată pe site-ul RIA Novosti - reprezintă o reacţie la propunerea fostului preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen (în perioada 2008-2022), Wolfgang Ischinger, privind crearea unui grup de contact cu privire la Ucraina pentru a „lansa procesul de pace”.

În opinia lui Ischinger, grupul respectiv ar trebui să reunească SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. Toate cele 4 au fost refuzate de Rusia la eventuale medieri.

„În mod oficial nu ştim nimic despre o astfel de iniţiativă. Cu toate acestea, ideea lui Ischinger ridică întrebări legitime”, a declarat MAE rus pentru RIA Novosti, afirmând că „toate cele patru ţări menţionate sunt ele însele participante la conflictul cu Rusia, care continuă pe teritoriul Ucrainei".

MAE rus mai spune în declaraţia sa pentru RIA Novosti că a aflat despre iniţiativa lui Wolfgang Ischinger din presă.

„Aceste ţări sprijină pseudo-iniţiativele de pace ale (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, care reprezintă ultimatumuri desprinse de realitate ca Rusia să capituleze”, mai declară MAE rus.

Rusia reia placa despre „denazificarea” și „demilitarizarea” Ucrainei

Potrivit diplomaţiei ruse, cele patru ţări s-ar fi discreditat deja atunci când au sprijinit „lovitura de stat anticonstituţională” de la Kiev (aşa cum numeşte Moscova mişcarea de contestare din Maidan din 2013-2014 care a condus la venirea forţelor proeuropene la Kiev) şi „au încurajat sabotarea acordurilor de la Minsk”.

„Prin astfel de abordări, Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania nu pot revendica rolul de mediatori neutri care lansează un proces de pace. Nu sunt interesate să rezolve criza şi fac totul pentru a prelungi cât mai mult confruntarea”, susţine Ministerul de Externe rus.

Moscova consideră că o soluţionare cu adevărat cuprinzătoare, echitabilă şi durabilă a conflictului în Ucraina este posibilă numai ca urmare a încetării ostilităţilor şi stopării furnizării de arme occidentale, a recunoaşterii noilor realităţi teritoriale, a „demilitarizării” şi „denazificării” Ucrainei, a reconfirmării statutului ei de ţară neutră şi în afara blocurilor militare.

În plus, aceasta - potrivit MAE rus - cuprinde ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, retragerea proceselor împotriva Rusiei, restabilirea statutului limbii ruse, a drepturile minorităţilor naţionale şi a relaţiilor de prietenie cu Rusia şi cu alţi vecini ai Ucrainei, notează RIA Novosti, o portavoce a Kremlinului.

„Din păcate, ţările occidentale care pretind a fi mediatoare nu oferă nimic din toate acestea”, concluzionează diplomaţia rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 391-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.