Absența unor noi turbulențe în jurul preluării Credit Suisse de către rivalul său UBS sau a unor noi temeri legate de sistemul bancar a liniștit investitorii și a permis atât indicilor mondiali, cât și acțiunilor bancare să crească semnificativ marți, transmite AFP.

Tranzactii pe bursaFoto: Kamachi209 | Dreamstime.com

Bursele europene au deschis în creștere: în jurul orei 10:25, Parisul era în creștere cu 1,46%, Londra cu 1,11%, Frankfurt cu 1,36% și Milano cu 1,58%. Acestea își reveniseră deja ușor luni, după ce săptămâna trecută suferiseră corecții importante.

Acțiunile bancare au crescut și ele puternic, sectorul bancar înregistrând un avans de 2,21% pe Eurostoxx 600. Unicredit a avansat cu 2,97%, Deutsche Bank cu 2,43%, BNP Paribas cu 3,08% și UBS cu 3,32%.

Luni, băncile își reveniseră deja după declinul puternic de la începutul ședinței, liniștite de clarificările Băncii Centrale Europene cu privire la modalitățile de salvare a băncilor după preluarea Credit Suisse de către UBS, potrivit analiștilor de la Deutsche Bank.

De asemenea, acțiunile Credit Suisse au crescut marți cu 0,53%, tranzacționându-se în continuare ușor peste prețul de preluare.

În Asia, Bursa din Hong Kong a câștigat 1,36%, iar cea din Shanghai 0,64%. Bursa din Tokyo a rămas închisă din cauza unei sărbători publice.

Bursa de la New York a terminat ziua de luni în urcare, impulsionată de vânătoarea de acțiuni ieftine, în condițiile în care piața s-a liniștit după 10 zile de agitație bancară, în urma prăbușirii Silicon Valley Bank.

Investitorii sunt cu ochii pe ședința Fed

Însă banca regională First Republic a pierdut din nou aproape jumătate din valoare după o nouă retrogradare a ratingului de către agenția de rating S&P.

Marți începe ședința băncii centrale americane (Fed), care urmează să ia miercuri o decizie de politică monetară. Deși Fed a reacționat de mai multe ori în ultimele zile, „oficialii nu au putut să comenteze ultimele evenimente, care au avut loc în perioada de tăcere" dinaintea ședinței, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Prin urmare, declarațiile președintelui Jerome Powell vor fi cu atât mai așteptate, la fel ca și decizia de a majora sau nu în continuare ratele cheie.

Investitorii și-au redus drastic așteptările privind o majorare a ratelor de politică monetară, principalul instrument al băncilor centrale de combatere a inflației, în numele stabilității sectorului financiar.

Într-un alt semn al acalmiei de pe piețe, randamentele obligațiunilor guvernamentale, care au fost puternic afectate timp de o săptămână, au consemnat puține oscilații în SUA și au crescut ușor în Europa.

Euro a crescut cu 0,10%, la 1,0732 dolari, în jurul orei 10:15. Bitcoin, care venea după mai multe sesiuni de creștere, a scăzut cu 1,76%, la 27.590 dolari.

Petrolul era din nou în scădere: barilul de Brent din Marea Nordului valora 73,05 dolari (-1,00%), iar cel american WTI 66,77 dolari (-1,28%) în jurul orei 10:15 GMT.

(foto articol: DreamsTime.com)