Vladimir Putin și „prietenul său drag" Xi Jinping își continuă marți discuțiile, în a doua zi a vizitei liderului chinez în Rusia, în timp ce premierul japonez Fumio Kishida a sosit într-o vizită surpriză la Kiev. Xi și Putin sunt așteptați să discute din nou despre conflictul din Ucraina dar și despre cooperarea sino-rusă și despre aprofundarea legăturilor economice, fiind așteptată semnarea unor acorduri.

Blindate ucrainene în Ceasiv Iar, la vest de BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „În Crimeea a început deja migraţia celor mai prevăzători şobolani ai statului terorist”
  • Putin a invitat companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia
  • Marea Britanie, după reacția lui Putin: Obuzele cu uraniu nu au nimic în comun cu armele nucleare / Risc scăzut de radiații. Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie ar trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”, potrivit BBC.
  • Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat marți că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean cu privire la un pachet de ajutor de 15,6 miliarde de dolari, potrivit AFP.
  • Peter Szijjarto invocă din nou drepturile maghiarilor din Transcarpatia: „Ungaria nu va renunţa, în pofida presiunii de pe ambele maluri ale Atlanticului”. „Ne vom menţine, bineînţeles, poziţia noastră iniţială şi aş dori să spun clar că nu vom susţine niciun pas semnificativ în direcţia integrării Ucrainei în NATO sau Uniunea Europeană până când drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite”
  • Polonia: Prima garnizoană permanentă a armatei americane pe flancul estic al NATO
  • SUA vor trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina mai repede decât era planificat inițial, spun oficialii din domeniul apărării
  • Rusia și China spun că războiul nuclear nu trebuie să aibă loc „niciodată”. Rusia și China au declarat marți că sunt împotriva unui război nuclear pe fondul tensiunilor cu Occidentul, subliniind că o astfel de confruntare ar avea ca rezultat doar învinși, potrivit AFP.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 391, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de marți seară: „În Crimeea a început deja migraţia celor mai prevăzători şobolani ai statului terorist”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în discursul de marţi seară despre vizita premierului nipon la Kiev şi a subliniat că aceasta este cu atât mai semnificativă cu cât a intervenit exact în ziua în care Ucraina marchează un an de la prima victorie împotriva forţelor de ocupaţie ruse, iar Japonia, care deţine preşedinţia G7, doreşte să ajute şi să mobilizeze lumea pentru a proteja „ordinea internaţională” existentă.

Marea Britanie, după reacția lui Putin: Obuzele cu uraniu nu au nimic în comun cu armele nucleare

01:18Zborurile dronelor au rămas în spațiul aerian internațional, dar de la coliziunea dintre un avion rusesc și drona MQ-9 Reaper, marțea trecută, SUA și-au mutat zborurile dronelor mai departe de spațiul aerian care înconjoară peninsula Crimeea și porțiunile estice ale Mării Negre, potrivit CNN.

Unul dintre oficiali a declarat că aceste rute fac parte dintr-un efort "de a evita să fim prea provocatori", în condițiile în care administrația Biden rămâne atentă pentru a evita un incident care ar putea escalada într-un conflict direct între forțele americane și cele rusești.

00:56Activist rus, arestat la Moscova pentru „discreditarea armatei”

„Memorial”, cel mai vechi grup pentru apărarea drepturile omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de discreditare a forțelor armate ruse, relatează CNN.

00:33 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, în Japonia.

„Am acceptat invitaţia (...) şi voi participa la summitul G7 la Hiroshima într-un format online”, a declarat Zelenski în cursul unei conferinţe de presă la Kiev alături de premierul japonez Fumio Kishida, aflat în vizită în Ucraina.

00:07 China nu poate pretinde că este „imparţială” în ce priveşte Ucraina, afirmă Casa Albă

„Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială” în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict.

23:42Marea Britanie, după reacția lui Putin: Obuzele cu uraniu nu au nimic în comun cu armele nucleare / Risc scăzut de radiații

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia ar fi „forțată să reacționeze” dacă Marea Britanie ar trimite în Ucraina obuze fabricate cu uraniu sărăcit. El a acuzat Occidentul că a desfășurat arme cu o „componentă nucleară”, potrivit BBC.

Putin a invitat companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia

23:25Ucraina primește un pachet de ajutor de 15,6 miliarde de dolari de la FMI

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat marți că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean cu privire la un pachet de ajutor de 15,6 miliarde de dolari, potrivit AFP.

Planul este menit să "sprijine redresarea economică treptată, creând în același timp condițiile pentru o creștere pe termen lung în contextul reconstrucției post-conflict și pe calea spre aderarea la Uniunea Europeană (UE)", a precizat FMI într-un comunicat.

23:02Peter Szijjarto invocă din nou drepturile maghiarilor din Transcarpatia: „Ungaria nu va renunţa, în pofida presiunii de pe ambele maluri ale Atlanticului”

„Ne vom menţine, bineînţeles, poziţia noastră iniţială şi aş dori să spun clar că nu vom susţine niciun pas semnificativ în direcţia integrării Ucrainei în NATO sau Uniunea Europeană până când drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite” şi, „indiferent cât de mare va fi presiunea, nu vom renunţa la protecţia maghiarilor din Transcarpatia, vom continua să-i sprijinim pe maghiarii din Transcarpatia”, afirmat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o discuţie avută la Bruxelles cu secretarul general al NATO.

22:46Trupele rusești au tras patru rachete Kh-59 asupra orașului Odesa, situat în sudul Ucrainei, la sfârșitul zilei de marți, potrivit șefului biroului prezidențial Andrii Yermak, citat de Kyiv Independent.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât două rachete, dar celelalte două au lovit orașul, avariind o clădire cu trei etaje și rănind trei persoane, a declarat Yermak.

22:28Putin și Xi vorbesc despre o „nouă eră” a relației lor „speciale” cu Occidentul

Vladimir Putin și Xi Jinping au lăudat marți intrarea într-o „nouă eră” a relației lor „speciale” cu Occidentul, președintele rus susținând cu prudență planul Chinei de soluționare a conflictului din Ucraina, acuzând în același timp Kievul că l-a respins, potrivit AFP.

Prima garnizoană permanentă a armatei americane pe flancul estic al NATO

21:52 Putin a invitat companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia

Rusia este pregătită să ajute companiile chineze să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin.

21:28Polonia: Prima garnizoană permanentă a armatei americane pe flancul estic al NATO

În fosta țară din fostul bloc comunist sunt staționați peste 10.000 de militari americani. Aceștia aparțineau Grupului de sprijin zonal din Polonia, care a fost acum modernizat pentru a forma prima garnizoană a armatei americane pe flancul estic al NATO - o decizie anunțată de președintele Joe Biden la summitul celor 30 de membri NATO de anul trecut. Garnizoana își are sediul în Camp Kosciuszko.

21:12 SUA vor trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina mai repede decât era planificat inițial, spun oficialii din domeniul apărării

Sistemele de apărare antirachetă Patriot vor fi trimise în Ucraina mai repede decât era planificat inițial, iar un grup de 65 de soldați ucraineni își va finaliza antrenamentul pe aceste sisteme la Fort Sill, Oklahoma, în zilele următoare, au declarat marți oficiali americani din domeniul apărării, potrivit CNN.

Trupele se vor deplasa apoi în Europa pentru un antrenament suplimentar pe cele două sisteme Patriot - unul american și unul construit de germani și olandezi - care vor fi desfășurate în Ucraina în următoarele săptămâni, au declarat oficialii pentru reporterii de la Fort Sill.

20:45Ucraina numeşte noi miniştri pentru a putea face faţă „provocărilor dificile”

Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi numirea unor noi miniștri, în cadrul unei remanieri minore menite să consolideze executivul de la Kiev, în contextul în care ţara se confruntă în continuare cu invazia rusă.

Rusia denunță intenţia britanicilor de a trimite în Ucraina muniţie cu uraniu sărăcit

20:11 Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au sosit marți la dineul de stat de la Moscova, după cea de-a doua zi de discuții între cei doi lideri, potrivit CNN.

"Relațiile dintre Rusia și China se află la cel mai înalt punct atins vreodată", a declarat Putin într-un discurs de deschidere a dineului de stat.

20:00Rusia și China spun că războiul nuclear nu trebuie să aibă loc „niciodată”

Rusia și China au declarat marți că sunt împotriva unui război nuclear pe fondul tensiunilor cu Occidentul, subliniind că o astfel de confruntare ar avea ca rezultat doar învinși, potrivit AFP.

19:29Rusia și China se declară „îngrijorate” de creșterea prezenței NATO în Asia

Rusia și China sunt „preocupate” de prezența tot mai mare a NATO în Asia, au declarat președinții celor două țări într-o declarație comună semnată marți după discuțiile de la Kremlin dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, potrivit AFP.

19:14Vladimir Putin ar putea vizita China în acest an, potrivit consilierului pentru politică externă al Kremlinului, Yury Ushakov, citat de The Guardian.

Președintele Xi l-a invitat luni pe liderul rus să viziteze China în acest an, extinzând invitația în timpul unei întâlniri de astăzi cu premierul rus, Mihail Mishustin.

19:10„Un scenariu iugoslav”, acuză Maria Zaharova / Rusia condamnă intenţia britanicilor de a trimite în Ucraina muniţie cu uraniu sărăcit

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a condamnat marţi intenţia Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniţie care conţine uraniu sărăcit, acuzând că acesta este „scenariul iugoslav”, relatează agenția TASS. „Când se va trezi Ucraina? Nu mă refer la dependenţii de la Bankova (sediul Preşedinţiei ucrainene - n.r.). Mă refer la cei care mai sunt capabili să gândească. Binefăcătorii lor îi otrăvesc”, a afirmat ea.

Ce spune Putin despre „planul de pace al Chinei”

18:48Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că planul de pace prezentat înspre sfârșitul lunii februarie de China poate fi o bază pentru încheierea conflictului din Ucraina.

18:38Beijingul are o „poziție imparțială” față de conflictul din Ucraina și „sprijină pacea și dialogul”, a susținut președintele Xi Jinping în conferința de presă alături de Vladimir Putin, scrie The Guardian, citând presa de stat rusă.

Xi, care a vorbit prin intermediul unui traducător, a spus că discuțiile cu Putin au fost „deschise și prietenoase”.

Cei doi lideri au subliniat că „dialogul responsabil” este „cea mai bună modalitate de a rezolva în criza din Ucraina”, a scris și presa de stat chineză. Potrivit acesteia, partea rusă și-a reafirmat angajamentul de a „relua discuțiile de pace cât mai curând posibil”.

18:25NATO a văzut „unele semnale” că Rusia a cerut arme Chinei, spune Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat marți China să nu furnizeze arme letale Rusiei, în contextul în care liderii celor două țări s-au reunit la Moscova pentru discuții. „Nu am văzut vreo dovadă că China livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semnale că aceasta a fost o solicitare din partea Rusiei și că este o chestiune care este luată în considerare la Beijing de către autoritățile chineze”, a spus șeful NATO.

18:10Multe puncte ale planului de „pace” în 12 puncte pentru Ucraina propus de China „se corelează cu punctul de vedere” al Rusiei, a susținut Vladimir Putin în conferința de presă susținută alături de liderul de la Beijing, Xi Jinping, la finalul noilor discuții avute marți, scrie The Guardian.

Putin a spus că el și Xi „au petrecut mult timp” și „au acordat multă atenție” planului Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina.

„Credem că multe puncte ale planului de pace al Chinei se corelează cu punctul de vedere al Federației Ruse și multe dintre aceste puncte pot fi adoptate în vest și la Kiev”, a susținut Putin.

Putin și Xi, conferință de presă comună: „Relațiile Rusia-China, la cel mai înalt nivel din întreaga istorie a celor două ţări”

18:00 În conferința de presă susținută după noua rundă de discuții cu Xi Jinping, Vladimir Putin a spus că au semnat declarații care „reflectă pe deplin natura relațiilor Rusia-China”, pe care le-a descris ca fiind la „cel mai înalt nivel din întreaga istorie a celor două ţări”, conform The Guardian. Rusia și China sunt „legate împreună” și se bucură de „relații de bună vecinătate”, a spus Putin, adăugând că Moscova este în „contact constant” cu Beijingul.

„Acest lucru ne permite să găsim, chiar și în cele mai complexe situații, soluții la probleme și suntem capabili să discutăm toate problemele internaționale actuale”, a mai susținut Putin.

17:10Rusia acuză un atac ucrainean cu drone asupra unei staţii de pompare a oleoductului Drujba

Rusia a acuzat marţi Ucraina că a atacat cu drone perimetrul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov, care deserveşte conducta Drujba. Guvernatorul regiunii ruse Briansk, Alexandr Bogomaz, a scris pe contul său de Telegram că „forţele armate ale Ucrainei, folosind vehicule aeriene fără pilot, au atacat teritoriul staţiei Novozibkov a (companiei) Transneft”.

16:53Pentagonul face planuri să accelereze livrarea tancurilor Abrams promise Ucrainei, au confirmat pentru Reuters un oficial american și o altă sursă familiară cu situația.

16:01 „Podul Negru”, o presupusă grupare de partizani ruși anti-Putin, afirmă că se află în spatele unei explozii care a dus la distrugerea unei clădiri a Serviciului Federal de Securitate (FSB) din orașul Rostov-pe-Don mai devreme în cursul lunii martie.

15:58 Forțele de securitate rusești au efectuat marți o razie în locuințele unor foști angajați ai grupului pentru drepturile omului Memorial, câștigător al Premiului Nobel, și au luat o parte dintre ei pentru interogatoriu, a anunțat grupul.

Fondat pentru a documenta represiunea politică din Uniunea Sovietică, Memorial a fost interzis oficial la sfârșitul anului 2021, după ce autoritățile au afirmat că susținea terorismul și extremismul, acuzații pe care ONG-ul le-a calificat drept absurde.

Doar șapte țări NATO au cheltuit 2% pentru apărare în 2022

15:50Șapte dintre cele 30 de națiuni aliate au respectat obiectivul NATO privind cheltuielile militare în 2022, cu o țară mai puțin decât în 2021, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marți secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Acesta a declarat într-o conferință de presă la sediul NATO din Bruxelles că alianța se aștepta inițial ca încă două țări să îndeplinească obiectivul. „Dar, deoarece PIB-ul a crescut mai mult decât se credea în câteva țări, doi aliați care ne așteptam să fie la 2% sunt acum ușor sub 2%”.

15:47 Tancurile britanice primite de Ucraina vin cu o muniție specială: Obuze perforante din uraniu sărăcit

14:58 Putin l-a primit marți pe Xi la Kremlin pentru discuții oficiale care se așteaptă să se concentreze pe criza din Ucraina și pe aprofundarea cooperării economice. Cei doi președinți și-au strâns mâinile și au stat unul lângă altul pentru intonarea imnurilor naționale înainte de întrunire, au arătat imagini ale televiziunii de stat ruse.

Încă o zi cu pierderi foarte mari pentru ruși

14:41 General-maiorul Serghei Lipovoi, distins cu onoarea de „Erou al Rusiei”, afirmă că noua lovitură a ucrainenilor în Crimeea a fost special plănuită pentru a coincide cu evenimentul momentului de la Moscova.

14:08 Estimarea ucraineană privind pierderile armatei rusești din ultima zi: 960 de soldați, 15 tancuri, 10 alte blindate, 9 piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 1 echipament special și 7 drone:

14:07A doua zi a vizitei la Moscova a președintelui chinez. „Prioritatea" anunțată de Xi Jinping, care se întâlnește din nou cu Putin

13:57Ministerul de Externe al Rusiei a exclus marţi patru ţări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina.

13:52Olanda va găzdui un fond NATO de 1 miliard de euro / În ce vor fi investiți banii

Fumio Kishida a ajuns la Kiev

13:33Ucraina a salutat marți „vizita istorică" a premierului Fumio Kishida la Kiev drept un „semn de solidaritate" din partea Japoniei după mai bine de un an de invazie rusă în țară.

„Această vizită istorică este un semn de solidaritate și de cooperare puternică între Ucraina și Japonia. Suntem recunoscători Japoniei pentru sprijinul său puternic și pentru contribuția la viitoarea noastră victorie", a scris pe Twitter Emine Djeppar, prim-adjunctul ministrului de externe al Ucrainei.

13:11 Autoritățile impuse de Rusia în regiunile ucrainene pe care susține că le-a anexat intenționează să participe la alegerile regionale rusești din 2023, programate pentru 10 septembrie.

Șeful comitetului executiv central al partidului Rusia Unită, Alexander Sidyakin, a declarat că 80.000 de persoane s-au înscris în partid în teritoriile ucrainene și că alte 10.000 de cereri sunt în curs de procesare, transmite agenția RIA. Rusia Unită este prezidată de Dmitri Medvedev și susține programul politic al lui Vladimir Putin. (The Guardian)

Cele 5 implicații ale loviturii ucrainene din Crimeea

13:02 Liderii din foste republici sovietice din Asia Centrală au fost invitaţi de preşedintele chinez Xi Jinping în mai la primul Summit China-Asia Centrală, Beijingul întărindu-şi astfel influenţa în această regiune revendicată de Rusia tocmai în timpul vizitei lui Xi la Moscova, unde a fost primit de Vladimir Putin.

12:50 CIFRE Cu cât au crescut exporturile energetice ale Rusiei către China

12:44Două bombardiere strategice rusești au zburat deasupra Mării Japoniei timp de peste 7 ore, a anunțat marți ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat remis presei tocmai în timp ce premierul nipon Fumio Kishida urma să își înceapă o vizită oficială la Kiev.

11:58 Kremlinul a afirmat marți că Vladimir Putin și Xi Jinping au avut un schimb de opinii „amănunțit" în prima lor zi de discuții și au vorbit despre planul de pace al Chinei pentru Ucraina. Președinția rusă nu a oferit alte detalii despre discuțiile menționate. (Reuters)

11:44 Cinci implicații ale loviturii ucrainene din Crimeea: Ce spune generalul Mick Ryan

11:43VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele ucrainene își continuă loviturile adânc în interiorul zonelor din regiunea Herson aflate pe partea Niprului controlată de armata rusă.

Ce spun experții despre refuzul lui Zelenski de a ordona retragerea din Bahmut

11:10 Liderul Bisericii Ortodoxe Răsăritene a declarat marți că va colabora cu guvernul Lituaniei pentru a înființa o nouă filiație în această țară baltică, pentru a se asigura că credincioșii nu se vor mai afla sub supravegherea exclusivă a Moscovei.

„Astăzi se deschide în fața noastră o nouă perspectivă, împreună cu posibilitatea de a lucra împreună pentru înființarea (unei ramuri) a Patriarhiei Ecumenice (de Constantinopol) în Lituania", a declarat patriarhul Bartolomeu la Vilnius.

Guvernul lituanian a spus că unii dintre credincioșii ortodocși din țară, inclusiv refugiați ucraineni, se opun actualei biserici, care ține de patriarhia rusă. (Reuters)

10:48 Pe măsură ce lupta pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei se apropie de intrarea în a noua sa lună, tot mai mulți experți militari sunt îngrijorați că decizia președintelui Volodimir Zelenski de a nu ceda orașul duce la risipirea unor resurse prețioase pentru forțele armate ucrainene.

10:29 Președintele chinez Xi Jinping l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să viziteze China cât mai curând posibil, a transmis marți agenția de presă de stat RIA.

10:24 Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că două dintre avioanele sale purtătoare de rachete strategice Tu-95MS au efectuat un zbor de rutină deasupra Mării Japoniei, potrivit agențiilor de presă rusești.

Zborurile au fost efectuate în conformitate cu legislația internațională și au fost efectuate deasupra apelor neutre, a transmis ministerul rus al apărării.

Marea problemă a companiei Wagner

10:02 Rusia vrea să organizeze o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU la începutul lunii aprilie pe tema a ceea ce spune că este „situația reală" a copiilor ucraineni duși în Rusia, relatează Associated Press.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a spus că Moscova, care deține președinția rotativă a consiliului în luna aprilie, a planificat reuniunea cu mult înainte de anunțul de vineri al Curții Penale Internaționale.

Nebenzia a susținut că problema copiilor a fost „total exagerată" și a declarat că Moscova vrea să explice la reuniunea Consiliului de Securitate, în jurul datei de 6 aprilie, că aceștia au fost duși în Rusia „doar pentru că am vrut să îi ferim de pericolul pe care l-ar putea presupune activitățile militare".

Întrebat dacă Rusia intenționează să îi ducă înapoi acasă pe copiii ucraineni, el a răspuns: „Când condițiile vor fi sigure, desigur. De ce nu?”

09:46 Kievul așteaptă să afle dacă va avea loc o convorbire între Zelenski și Xi Jinping, a afirmat vicepremierul urainean Irina Vereșciuk, într-un interviu publicat marți.

„Nu știu, așteptăm o confirmare", a spus Vereșciuk când a fost întrebată dacă va avea loc o convorbire între cei doi lideri. „Ar fi o mutare importantă. Au lucruri pe care trebuie să și le spună unul altuia", a declarat Vereșciuk pentru Corriere della Sera.

09:28Marea problemă a Grupării Wagner: Deținuții recrutați în toamnă își încheie stagiul și trebuie trimiși acasă / Cum încearcă să-și refacă forțele Prigojin și cum îl sabotează Șoigu

Ofensiva rusă de primăvară se apropie de potențialul maxim

08:50 Forțele rusești au obținut progrese minore în Bahmut și în jurul acestuia, în contextul în care s-a raportat o creștere a ritmului operațiunilor rusești în jurul Avdiivka, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care evaluează că acest ritm sporit al operațiunilor rusești în zona Avdiivka ar fi dus la pierderi majore și este probabil un efort nechibzuit de a îndepărta forțele ucrainene de la alte zone ale frontului.

ISW nu a observat forțe rusești care să organizeze o putere de luptă substanțială de-a lungul periferiei orașului Donețk și este puțin probabil ca forțele rusești să poată susține acest ritm sporit temporar.

Institutul apreciază că ofensiva generală de primăvară a Rusiei se apropie probabil de punctul de maxim, iar forțele Moscovei ar putea intensifica eforturile de a obține chiar și câștiguri minore înainte de a pierde inițiativa în Ucraina

08:27 Rusia a lansat 21 de lovituri aeriene și 9 lovituri cu rachete în ultimele 24 de ore, potrivit raportului operațional zilnic al Statului Major ucrainean. Un atac a avut loc în orașul Sloviansk, iar altul în Kramatorsk, avariind șapte clădiri cu mai multe etaje și trei autoturisme.

Armata spune că probabilitatea unor lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei rămâne destul de ridicată. Ucraina a respins mai mult de 120 de atacuri rusești în perioada de raportare, precizează statul major. (The Guardian)

08:20 Rusia: Justiția a îngheţat toate activele Volkswagen din această țară

08:03 Ungaria a blocat publicarea de către țările UE a unei declarații comune cu privire la mandatul internațional de arestare împotriva lui Vladimir Putin, potrivit unor surse Bloomberg.

Din cauza veto-ului Budapestei, șeful diplomației Uniunii, Josep Borrell, a publicat doar o declarație în nume propriu „luând act" de decizia Curții Penale Internaționale.

Vizită surpriză a premierului japonez la Kiev

07:41 Republica Moldova a reluat achizițiile de gaze de la Gazprom în luna , după o pauză de aproximativ trei luni, a declarat luni șeful Moldovagaz. „În luna martie a acestui an, în baza unui contract în vigoare, Gazprom a asigurat furnizarea de gaze naturale către R. Moldova într-un volum total de 176,7 milioane de metri cubi pe lună, sau 5,7 milioane de metri cubi zilnic", a scris pe Telegram șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie și până în martie, Gazprom a furnizat gaz doar către regiunea separatistă transnistreană, fără a trimite nimic partea Moldovei aflată la vest de Nistru. (Reuters)

07:02Cetăţeni ruşi cer azil politic în Bulgaria, printr-un protest la Burgas: „Moarte lui Putin”

06:54Premierul japonez Kishida se va întâlni cu Zelenski într-o vizită surpriză la Kiev

02:00 VIDEO Volodimir Zelenski: „Astăzi avem mai multe decizii importante în domeniul apărării

01:12 VIDEO Un propagandist rus spune că sclavia a fost mai bună decât capitalismul

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

---------------