Forțele rusești încearcă să încercuiască orașul Avdiivka din estul regiunii Donețk, a declarat luni purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Oleksii Dmitrașkivski, adăugând că acesta ar putea deveni în curând „al doilea Bahmut”, potrivit Kyiv Independent.

Soldați ucraineni trăgînd cu un obuzier francez Cesar în apropiere de Avdiivka (Donețk)Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

„Cu toate acestea, nu totul este atât de bine în cadrul unităților rusești care desfășoară atacuri în această zonă”, a declarat Dmitrașkivski la televiziunea națională, citat de Ukrainska Pravda. „În ultima zi, inamicul a pierdut aproximativ trei companii de personal acolo”.

Potrivit acestuia, atacurile Rusiei asupra Avdiivka sunt identice și previzibile, deoarece trupele sale atacă orașul din același loc.

Trupele rusești și-au folosit „ultimele rezerve” în zona Avdiivka în ultimele trei zile, a adăugat el.

Avdiivka a fost un oraș din linia întâi de când Rusia a invadat Donbasul pentru prima dată în 2014 și este în mare parte distrus.

Dmitrașkivski a fost de acord cu cea mai recentă evaluare a Ministerului britanic al Apărării cu privire la situația de pe câmpul de luptă din apropierea Avdiivka, publicată la 20 martie.

Ministerul a scris că, din punct de vedere tactic, bătălia pentru Avdiivka va semăna în mare măsură cu cea pentru Bahmut, care a făcut ravagii în ultimele șapte luni.

Rusia și-a folosit toate forțele din Bahmut în efortul de a înconjura complet orașul, a declarat la 17 martie generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei. Luptele sunt în curs de desfășurare la nord, est și sud de Bahmut, a adăugat el.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, susținut de statul rus, care domină eforturile Moscovei în sectorul Bahmut, a declarat la 3 martie că orașul a fost „practic înconjurat” de forțele sale.

Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene a calificat discursul lui Prigojin drept „o campanie de dezinformare menită să creeze panică în rândul populației”.

Urmărește ultimele evoluții din a 390-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.