Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

Prigojin notează în scrisoarea publicată luni de serviciul de presă al Concordia, firma sa de catering de la care vine porecla de „bucătarul lui Putin”, că un „atac pe scară largă” este plănuit de Kiev pentru sfârșitul lui martie sau începutul lunii aprilie.

„Vă cer să luați toate măsurile posibile pentru a împiedica tăierea companiei militare private Wagner de forțele principale ale armatei ruse, lucru care va duce la consecințe negative pentru operațiunea militară specială”, a scris Prigojin.

Aceasta este prima oară când el publică o astfel de scrisoare adresată ministerului rus al Apărării, deși a criticat frecvent comandamentul militar de la Moscova, sugerând inclusiv că Serghei Șoigu și Valerii Gherasimov, șeful Statului Major rus, ar putea fi vinovați de înaltă trădare.

Încearcă Evgheni Prigojin să arunce pisica în curtea comandamentului militar?

Mutarea de luni a lui Prigojin ar putea avea două obiective: să semene confuzie în rândul comandanților ucraineni sau să încerce să arunce încă de acum vina asupra lui Șoigu și a generalilor de la Moscova în cazul în care așteptata ofensivă de primăvară a Kievului va avea succes.

Prigojin a mai spus că a furnizat ministerului rus al Apărării detalii cu privire la planul Ucrainei și propria propunere de a contracara ofensiva ucraineană.

„Bucătarul lui Putin” nu a făcut publice și aceste documente și nici nu a oferit informații cu privire la modul în care ar fi aflat despre intențiile părții ucrainene.

El a afirmat în schimb că mercenarii săi controlează 70% din orașul Bahmut, pe care gruparea Wagner încearcă să îl cucerească de la începutul lunii august a anului trecut în cea mai lungă și sângeroasă bătălie a războiului declanșat de Vladimir Putin.

Deși nu a dorit să speculeze cu privire la locul în care ofensiva ucraineană ar putea avea loc, președintele ceh Petr Pavel, un fost comandant în cadrul NATO, a declarat luni că aceasta ar putea fi singura șansă reală a Kievului de a înfrânge armata rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 390-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.