​Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat informațiile apărute în presa americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului, relatează Ucraîinska Pravda.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al UcraineiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Vă declar cu toată responsabilitatea că nu avem 100.000 de pierderi în rândul militarilor. Acest lucru este imposibil. În timpul războiului, acestea sunt informații clasificate, dar 100.000 este complet neadevărat”, a afirmat acesta într-un interviu acordat Interfax Ucraina.

Danilov a subliniat că numărul de soldați ucraineni pierduți în timpul invaziei declanșate de Vladimir Putin anul trecut este cunoscut cu exactitate doar de către președintele Ucrainei și conducerea armatei ucrainene.

Oficialul ucrainean a mai declarat că în prezent raportul pierderilor este de 1 la 7, adică 7 soldați ruși uciși pentru fiecare militar ucrainean, și în unele cazuri 1 la 8, sau chiar 1 la 10 în favoarea forțelor armate ucrainene.

El a subliniat că „în multe zone [rușii] au avut pierderi pur și simplu nebunești”.

Cum a apărut informația privind 100.000 de soldați ucraineni morți

Comentariile lui Danilov vin după ce miercurea trecută site-ul Politico a scris, citând mai mulți oficiali americani sub condiția anonimității, că până la 100.000 de soldați ucraineni ar fi murit în războiul declanșat de Vladimir Putin.

Potrivit sursei în cauză, oficialii de la Washington sunt îngrijorați că, pe lângă numărul uriaș de morți, o altă problemă pentru forțele armate ucrainene ar fi că mulți dintre militarii pierduți erau veterani ai luptelor împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbas, fiind practic cei mai experimentați soldați ai Kievului.

O bună parte din aceste pierderi au fost înregistrate în timpul luptelor din jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk, unde ambele părți suferă pierderi uriașe.

Vehicularea acestei cifre a fost imediat criticată de unii jurnaliști ucraineni și observatori ai războiului din Ucraina, o parte a acestora sugerând că cei de la Politico au făcut o confuzie între numărul total de „pierderi”, în care intră și răniții, și bilanțul morților.

O gafă asemănătoare a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut și speculat imediat de propaganda rusă.

Însă articolul din Politico este semnat de Lara Seligman, corespondenta pentru Pentagon a site-ului de știri și un jurnalist cu experiență în probleme militare.

„Lara Seligman este o jurnalistă premiată care scrie despre Pentagon pentru POLITICO. Reportajele ei asupra forțelor armate și industriei de apărare au dus-o în jurul lumii, de la Orientul Mijlociu la Mongolia și într-un fotoliu al Air Force Thunderbird.

Înainte să se alăture POLITICO ea a scris despre Pentagon și securitate națională pentru Foreign Policy. Cât timp a fost acolo ea a călătorit în Africa de Vest pentru a scrie despre expansiunea rapidă a terorismului în Sahel și l-a însoțit pe secretarul Apărării de atunci în prima sa vizită internațională în Asia”, afirmă descrierea de pe site a jurnalistei.

Seligman a scris de asemenea pe chestiuni militare pentru The Washington Post, Defense News, Aviation Week și Inside Defense.

Urmărește ultimele evoluții din a 390-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.