Xi Jinping a sosit luni la Moscova, unde se așteaptă să insiste asupra rolului Beijingului ca potențial mediator al unei păci cu Ucraina, în timp ce Vladimir Putin speră să obțină sprijin de la liderul chinez în fața presiunilor occidentale. Xi este primul lider străin care vine să dea mâna cu Putin de când Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin.

Soldați ucraineni pe frontul din BahmutFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

07:34Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • România se numără printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene, din 27, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să o livreze Ucrainei pentru a o ajuta în războiul declanșat de Rusia, conform Reuters.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că planurile UE de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina îi dă "încredere în unitatea noastră", potrivit CNN.
  • Ucraina acumulează trupe și echipamente în apropiere de Bahmut, ceea ce sugerează că Kievul se pregătește să organizeze o bătălie masivă în zonă, a declarat luni Andrei Marochko, un locotenent-colonel în retragere din Miliția Populară a așa-numitei Republici Populare Lugansk, scrie agenția rusă de presă Tass.
  • Lovitură de efect: Ucrainenii au distrus un transport cu rachete Kalibr în Crimeea. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie la Geankoi, în Crimeea ocupată, a distrus rachetele de croazieră rusești Kalibr în timpul tranzitului feroviar.
  • Mai multe ţări UE, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor pro-ruşi din Republica Moldova
  • Rusia spune că a trimis un avion Suhoi-35 deasupra Mării Baltice pentru că două bombardiere americane au zburat spre granița sa
  • „Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei. Alte țări să procedeze cum vor, noi vrem pace” - a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după ce Uniunea Europeană a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei.
  • Discuțiile dintre Putin și Xi s-au încheiat după mai bine de 4 ore, potrivit presei ruse de stat
  • Secretarul de stat american Antony Blinken spune că vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne, conform CNN.
  • Președintele rus Vladimir Putin ține întotdeauna la îndemână înghețata rusească pentru oaspetele său, președintele chinez Xi Jinping, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass. Meniul de la cina oferită „prietenului drag” de la Beijing cuprinde șapte feluri de mâncare.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 390, LIVETEXT:

02:00Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: „Decizii importante în domeniul apărării”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a anunţat luni seară compatrioţii că partenerii europeni au convenit asupra unui plan comun de livrare de muniţie pentru artileria ucraineană, în valoare de 2 miliarde de euro, în timp ce SUA au decis un nou ajutor militar, în valoare de 350 milioane de dolari, incluzând rachete pentru sistemele HIMARS.

01:40Nu există în prezent nicio dovadă că Beijingul furnizează arme Rusiei, a declarat luni un oficial al serviciilor de informaţii ucrainene, potrivit CNN.

„Sunt cazuri în care regimul lui Putin, Federaţia Rusă, achiziţionează drone, bunuri civile din surse deschise şi utilizează microcipuri din aceste bunuri. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate dovezi de livrări de arme. Ucraina monitorizează îndeaproape”, a declarat Andriy Yusov, reprezentant al Serviciului de informaţii din Ucraina (SBU), la televiziunea naţională.

CNN amintește că liderii occidentali şi-au exprimat scepticismul cu privire la potenţialul rol al Chinei ca mediator al unei păci în Ucraina şi la pretinsa sa neutralitate. Statele Unite şi aliaţii săi au avertizat de asemenea că Beijingul ia în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei pentru efortul său de război, lucru pe care China l-a negat.

01:05Rusia acuză Occidentul că vrea să o „despartă” de sudul Caucazului

00:45Sclavia a fost mai bună decât capitalismul, spune acest propagandist rus. „Cel puțin sclavii erau îngrijiți”, subliniază el.

Realizatorul tv este dezamăgit că viața omului nu mai valorează nimic în capitalismul de astăzi.

23:45 VIDEO Lovitură de efect: Ucrainenii au distrus un transport cu rachete Kalibr în Crimeea

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie la Geankoi, în Crimeea ocupată, a distrus rachetele de croazieră rusești Kalibr în timpul tranzitului feroviar.

23:40Mai multe ţări UE, printre care România, vor sancţionarea oligarhilor pro-ruşi din Republica Moldova

23:20 Explozii la o bază militară rusă din Crimeea

Imagini cu explozii produse în Crimeea, la Geankoi (Djankoi), o importantă bază militară rusă situată în nordul peninsulei ocupate, sunt distribuite luni seară pe rețelele de socializare.

Rusia a trimis un Suhoi-35 să intercepteze două bombardiere americane

23:00Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că planurile UE de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina îi dă "încredere în unitatea noastră", potrivit CNN.

"Această decizie este în valoare de 2 miliarde de euro. Ea prevede atât livrarea imediată, cât și producția de muniție. Este o mișcare strategică", a declarat el în discursul său nocturn de luni.

"Ea ne dă încredere în unitatea noastră, în imuabilitatea progresului spre victoria asupra statului terorist. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri din Europa. Tuturor celor care sunt cu adevărat angajați să facă Europa puternică și liberă", a adăugat el.

22:44Rusia spune că a trimis un avion Suhoi-35 deasupra Mării Baltice pentru că două bombardiere americane au zburat spre granița sa

22:17Casa Albă menține o viziune sceptică asupra întâlnirii Xi-Putin, afirmă un oficial

Casa Albă și-a menținut părerea sceptică cu privire la summitul din această săptămână dintre președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, sugerând că există puține dovezi că discuțiile ar putea aduce evoluții pozitive pentru Ucraina, potrivit CNN.

John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Național de Securitate, a declarat reporterilor că SUA rămân îngrijorate de faptul că Xi va reitera apelurile pentru o încetare a focului în Ucraina care ar avantaja doar Rusia, permițând forțelor rusești să rămână în interiorul teritoriului ucrainean

Kievul se pregătește pentru o bătălie majoră

22:03Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei. Alte țări să procedeze cum vor, noi vrem pace” - a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după ce Uniunea Europeană a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei.

21:45Fost ofițer rus: Kievul se pregătește pentru o bătălie majoră / Blindate, tancuri și soldați instruiți în Occident vin spre front

Ucraina acumulează trupe și echipamente în apropiere de Bahmut, ceea ce sugerează că Kievul se pregătește să organizeze o bătălie masivă în zonă, a declarat luni Andrei Marochko, un locotenent-colonel în retragere din Miliția Populară a așa-numitei Republici Populare Lugansk, scrie agenția rusă de presă Tass.

21:01România se numără printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene, din 27, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să o livreze Ucrainei pentru a o ajuta în războiul declanșat de Rusia, conform Reuters.

20:35Discuțiile dintre Putin și Xi se încheie după mai bine de 4 ore, potrivit presei ruse de stat

Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping - care a sosit luni la Moscova pentru o vizită de trei zile - s-au încheiat, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti.

Discuțiile au durat 4 ore și jumătate, potrivit RIA.

Cei doi lideri sunt așteptați să aibă mâine alte întâlniri oficiale.

Norvegia a livrat Ucrainei cele opt tancuri Leopard 2 promise

20:26Secretarul de stat american Antony Blinken spune că vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne, conform CNN.

19:45Kremlinul spune că discuțiile dintre Putin și Xi Jinping sunt încă în desfășurare, după aproape patru ore.

„Conversația e încă în desfășurare”, a anunțat luni seară purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă ruse.

Putin i-a spus anterior lui Xi, la începutul întâlnirii lor, că a analizat propunerile Chinei privind soluționarea conflictului din Ucraina, adăugând că vor avea astfel ocazia să discute ideile Beijingului.

19:43Președintele rus Vladimir Putin ține întotdeauna la îndemână înghețata rusească pentru oaspetele său, președintele chinez Xi Jinping, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass. Meniul de la cina oferită „prietenului drag” de la Beijing cuprinde șapte feluri de mâncare.

19:24Greenpeace denunță livrarea "scandaloasă" de uraniu îmbogățit către Franța de către Rusia

Greenpeace a denunțat luni livrarea către Franța a unui transport "important" de uraniu îmbogățit din Rusia, care, potrivit ONG-ului, confirmă "dependența" Franței de industria nucleară rusă, un sector care se află încă în afara controlului Uniunii Europene, potrivit AFP.

19:1639% dintre români consideră că în cazul unui atac al Rusiei asupra Republicii Moldova România ar trebui să sprijine militar Republica Moldova, în timp ce 47% apreciază că nu ar trebui acordat acest sprijin, arată un sondaj realizat de Avangarde la comanda G4Media.ro.

19:05 Norvegia a livrat Ucrainei cele opt tancuri Leopard 2 promise

Șeful mercenarilor Wagner avertizează că ofensiva ucraineană este iminentă

18:31 Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei.

18:29Raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului din acest an evidențiază crimele de război și alte atrocități comise de Rusia în Ucraina, care au dus la „moarte și distrugeri masive”, scrie secretarul de stat american Antony Blinken în prefața documentului, conform CNN.

  • „Au existat informații credibile de execuție, tortură, viol, atacuri fără discriminare și atacuri care vizează în mod deliberat civili și infrastructura civilă din partea forțelor ruse din Ucraina, toate acestea constituind crime de război.
  • Guvernul rus s-a angajat în deportarea forțată a civililor din Ucraina în Rusia, adesea în urma unui proces dur și abuziv de „filtrare”, și au existat numeroase informații de deportări forțate și adopții de copii din Ucraina”, se arată în raportul Departamentului de Stat.

Sistemul politic autoritar al Rusiei este „dominat de președintele Vladimir Putin”, se spune în raport, care nu stabilește însă legături specifice între Putin și crimele de război comise în Ucraina.

Raportul evidențiază eforturile Kremlinului de a condamna disidența, subliniind în mod specific „suprimarea severă a liberei exprimări și a mass-media” de către guvern, utilizarea „forței excesive și a altor tactici dure” pentru a reține protestatarii împotriva războiului și eforturile de a pedepsi studenții care și-au exprimat opoziția față de invazia în Ucraina. „Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, sute de studenți au fost expulzați în cursul anului pentru opiniile lor politice. De exemplu, în 9 martie, Ministerul Afacerilor Interne ar fi ordonat Universității de Stat din Sankt Petersburg să expulzeze 13 studenți care au participat la proteste împotriva războiului”, se arată în raport. Documentul mai arată că ofițerii ruși au folosit „tortura, inclusiv privarea de somn, ca formă de pedeapsă împotriva opoziției și a activiștilor pentru drepturile omului reținuți, a jurnaliștilor și a contestatarilor politicilor guvernamentale”.

Raportul vine la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

18:24Un fost şef al Serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov va fi judecat pentru „înaltă trădare”, a anunţat luni Biroul de Anchetă Naţional al Ucrainei, care îl acuză pe acesta de sabotaj în favoarea Moscovei la începutul invaziei ruse, conform AFP.

18:01 Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat vehement informațiile apărute în presă americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului

17:52Mandatul de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin nu va expira dacă și când se va încheia războiul declanșat de Moscova în Ucraina, a declarat luni, la BBC, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, potrivit The Guardian.

SUA, un nou ajutor militar de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina

17:30SUA vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 350 de milioane de dolari, a anunțat secretarul de stat american Antony Blinken, citat de The Guardian.

Cel mai recent pachet de ajutor include o cantitate mare de diferite tipuri de muniție, cum ar fi rachete pentru sistemele Himars, a precizat Blinken într-un comunicat.

17:00Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, spune că mandatul de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război este un moment „trist”, și nu unul „triumfalist”, scrie The Guardian.

Khan a vorbit la o întâlnire a miniștrilor de justiție pentru a cere fonduri suplimentare pentru a investiga crimele de război ale Rusiei în Ucraina, inclusiv potențiala urmărire penală a lui Putin pentru că ar fi supravegheat răpirea copiilor din Ucraina în Rusia.

„Este într-adevăr o ocazie foarte tristă și o ocazie sumbră pentru că, pentru prima dată, judecătorii Curții Penale Internaționale au considerat că este necesar să emită mandate împotriva unui lider și a unor înalți oficiali de stat ai unui stat membru permanent al ONU”, a afirmat Khan.

16:34Parlamentul ucrainean a ratificat remanierea a 3 miniștri de la Kiev: ministrul Educației și Științei, ministrul Transformării digitale și ministrul Industriilor Strategice al Ucrainei. Cei 3 și-au dat demisia voluntar după negocieri în interiorul partidului „Slujitorul Poporului” al președintelui Zelenski, potrivit presei ucrainene.

16:18Președintele chinez l-a numit pe omologul său rus un „drag prieten”, salutând din nou intensificarea cooperării între Bejing și Moscova, scrie Reuters.

În discuțiile de la Kremlin, Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și că a privit „cu respect” planul propus de China, conform The Guardian. „Știți că suntem întotdeauna pregătiți pentru negocieri și vom discuta toate aceste întrebări, inclusiv sugestiile dumneavoastră”.

Un milion de obuze pentru Ucraina: Acordul la care au ajuns țările europene

15:57Biroul Naţional ucrainean de Anchetă (DBR) a anunțat luni că a deschis o investigație legată de moartea a patru militari ucraineni care și-au pierdut viața din cauza exploziei unui obuz, în timpul unor tiruri de antrenament, în nordul Ucrainei.

15:48 Xi Jinping a ajuns la Kremlin pentru o întâlnire informală cu Vladimir Putin, prima din seria de discuții dintre cei doi din timpul vizitei președintelui chinez în Rusia.

15:45 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles că România şi Ucraina vor organiza, în comun, în aprilie, prima Conferinţă la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaţionale Crimeea.

„Aceasta va fi organizată la Bucureşti şi va fi o ocazie foarte importantă pentru a ne baza pe lecţiile învăţate în urma războiului şi pentru a vedea ce putem face pentru a avea o regiune a Mării Negre mai sigură în viitor", a spus Aurescu. (Agerpres)

15:33Un milion de obuze pentru Ucraina: Acordul la care au ajuns țările europene

15:02 UE a aprobat luni alocarea a 2 miliarde de euro pentru cumpărarea și livrarea de muniție de artilerie către Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice europene.

14:58 Turcia ar putea aproba cererea Suediei de a intra în NATO înaintea summitului alianței ce va avea loc în luna iulie la Vilnius, a declarat luni ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.

Rușii au deschis dosar contra judecătorilor Curții Penale Internaționale

14:48Putin a declarat luni că Rusia va furniza gratuit cereale țărilor africane dacă acordul privind cerealele din Marea Neagră nu va fi prelungit în luna mai.

Vorbind prin legătură video cu delegații la o conferință parlamentară Rusia-Africa, Putin a declarat că doar o cantitate mică de exporturi de cereale deblocate în cadrul acordului a ajuns în Africa și că îndeplinirea condițiilor rusești pentru reînnoirea acordului este în interesul Africii. (Reuters)

14:41 Marea Britanie a spus că președintele Xi ar trebui să profite de vizita sa la Moscova pentru a-l îndemna pe Putin să „înceteze să mai bombardeze orașele, spitalele și școlile ucrainene".

Un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a declarat: „China a vorbit anterior despre importanța respectării suveranității și integrității teritoriale în Ucraina. Am dori să îl vedem pe președintele Xi să pledeze pentru acest punct de vedere atunci când vorbește cu Putin.

Acest război și asaltul asupra suveranității Ucrainei s-ar putea încheia astăzi dacă Rusia și-ar retrage trupele din Ucraina. Așadar, sperăm ca președintele Xi să folosească această ocazie pentru a-l presa pe președintele Putin să înceteze bombardarea orașelor, spitalelor, școlilor ucrainene și să oprească unele dintre aceste atrocități pe care le vedem zilnic.”

14:15Xi Jinping a declarat luni, de cum a coborât din avionul său pe pista aeroportului din Moscova, că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls" relațiilor cu Moscova.

Președintele chinez nu a fost întâmpinat de omologul său Vladimir Putin, ci de Dmitri Cernîșenko, vicepremierul rus pentru turism, sport, cultură și comunicații.

13:56 Procurorii ruși au deschis un dosar de urmărire penală împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale care au decis emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, precum și împotriva procurorului-șef al Curții, Karim Khan.

Gazele și petrolul continuă să se ieftinească

13:46Gazele continuă să se ieftinească în Europa: Prețurile au coborât la minimul ultimelor 20 de luni

13:28 Companie germană, amendată cu 1,3 milioane euro pentru încălcarea sancțiunilor UE contra Rusiei

13:23 Un nou clip apărut online arată secvențe de luptă filmate de un soldat ucrainean aflat în prima linie:

13:11 Rusia a spus luni că lucrările pentru „hub-ul de gaze" din Turcia reprezintă un proiect complex care va necesita timp pentru a fi realizat. Vladimir Putin a propus ideea unui hub de gaze în Turcia - ale cărui detalii exacte rămân neclare.

„Este clar că aceasta este o lucrare destul de complicată, este un proiect destul de complex care, din păcate, nu poate fi implementat fără întârzieri, fără probleme tehnice sau de altă natură. Astfel de situații sunt inevitabile în legătură cu hub-ul turcesc. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri turci", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Reuters)

12:54Directiva Kremlinului pentru unii oficiali ruși: „S-a terminat cu iPhone-ul: fie îl aruncați, fie îl dați copiilor"

Xi Jinping a ajuns la Moscova

12:47 ​Președintele ceh Petr Pavel, un fost comandant NATO, afirmă că Ucraina va avea la dispoziție o singură șansă pentru o ofensivă amplă de succes împotriva forțelor ruse înainte ca „oboseala” să își spună cuvântul atât la Kiev, cât și în cancelariile occidentale.

12:27 China este pregătită, împreună cu Rusia, să apere ordinea mondială bazată pe dreptul internațional, a declarat Xi Jinping la sosirea la Moscova, potrivit TASS.

China și Rusia sunt vecini buni și parteneri de încredere, a declarat liderul chinez, adăugând că se așteaptă ca vizita în Rusia să dea un nou impuls dezvoltării relațiilor ruso-chineze și a cooperării strategice.

12:19Cetăţenii ruşi au înregistrat peste 1.300 de firme în Turcia pe parcursul anului 2022, o creştere de 670% comparativ cu situaţia din 2021, potrivit unui raport realizat de centrul de reflexie The Economic Policy Research Foundation of Turkey, scrie Bloomberg.

12:07 Xi Jinping a ajuns la Moscova pentru vizita de stat pe care o efectuează în Rusia. Avionul liderului chinez a aterizat pe aeroportul Vnukovo din capitală, a transmis TASS.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:00 Șeful politicii externe a UE a declarat că speră să se ajungă la un acord privind achiziția comună de muniție pentru Ucraina în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe și ai apărării care va avea loc luni la Bruxelles, avertizând că vor exista probleme în cazul în care miniștrii nu vor ajunge la un acord.

Împreună, miniștrii afacerilor externe și ai apărării (miniștrii) vor finaliza, sper, acordul privind furnizarea de muniție pentru Ucraina", a declarat Josep Borrell presei înainte de discuții. Fără un acord, UE se va afla în dificultate pentru a continua să furnizeze arme Kievului, a avertizat el.

11:34 Senatorul american Mark Kelly, un fost astronaut al NASA care a zburat alături de piloți ruși în perioada când activa în Marina Statelor Unite, spune că incidentul care a dus la prăbușirea dronei MQ-9 Reaper în Marea Neagră a arătat încă o dată incompetența militarilor Moscovei.

11:32Noua estimare făcută de ucraineni în privința pierderilor rusești din ultima zi: 700 de soldați, 5 tancuri, 16 alte blindate, 9 piese de artilerie, 8 diferite vehicule, 3 echipamente speciale, 2 sisteme antiaeriene și o dronă:

Medvedev și-a pierdut controlul după decizia CPI

11:25Medvedev și-a pierdut controlul după decizia CPI în privința lui Putin: „Au vrut să arate că nu s-au c...t în pantaloni în fața celei mai mari puteri nucleare”

10:38Miniștrii de Externe ai statelor UE se vor întâlni luni pentru a încerca să finalizeze un plan de aprovizionare a Ucrainei cu cu armamentul și muniția de care are nevoie, scrie Associated Press, conform The Guardian. Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba ar urma să prezinte o actualizare a ultimelor evoluții din război, precum și nevoile militare ale țării sale.

Conform Ministerului român de Externe, ministrul Bogdan Aurescu va participa atât la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, cât și la reuniunea comună a miniștrilor afacerilor externe și a miniștrilor apărării din statele membre UE. „La CAE, miniștrii de externe europeni vor avea o discuție aprofundată cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu privire la implementarea Planului de Acțiune al UE pentru gestionarea consecințelor geopolitice ale agresiunii Rusiei, Dialogul Belgrad-Priștina, situația din Tunisia și evoluțiile din Iran”, a transmis MAE.

10:36Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au publicat articole separate în presă în care se laudă reciproc și relațiile dintre țările lor înainte de vizita liderului de la Beijing la Moscova, vorbind totodată și despre „criza” din Ucraina.

10:01 Beijingul a subliniat luni că Statele Unite, și nu chinezii, sunt cele care furnizează arme pe câmpul de luptă din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă, ca răspuns la o întrebare referitoare la surse americane care au afirmat că Rusia a folosit muniții chinezești în Ucraina. (Reuters)

Trupele Moscovei fac mici progrese în Avdiivka

09:32 Curtea Penală Internațională (CPI) ar trebui să adopte o poziție justă, a răspuns luni Ministerul de Externe al Chinei la o întrebare referitoare la decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

China va continua să își asume un rol obiectiv și corect în criza ucraineană și va juca un rol constructiv în discuțiile de pace, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin în cadrul unei conferințe de presă.

09:24Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • În ultimele trei săptămâni, forțele rusești au obținut câștiguri mici și treptate în jurul orașului Avdiivka, aflat sub control ucrainean în Donbas, imediat la nord de orașul Donețk.
  • Operațiunea rusă a fost efectuată în mare parte de Corpul 1 de armată al Republicii Populare Donețk; format din trupe locale care cunosc bine terenul. Avdiivka a fost pe linia întâi a conflictului din Donbas încă din 2014; orașul este acum în mare parte distrus. Amplul complex al fabricii de cocs din Avdiivka este probabil considerat o zonă-cheie deosebit de ușor de apărat pe măsură ce bătălia avansează.
  • Din punct de vedere tactic, situația este similară cu cea din orașul mai mare Bahmut, situat mai la nord. Forțele ucrainene continuă să se apre în mod organizat, dar liniile lor de aprovizionare spre vest sunt din ce în ce mai amenințate de operațiunea de învăluire rusă.

09:11 Forțele aeriene ucrainene, împreună cu unitățile de artilerie și de lansare de rachete , au efectuat lovituri împotriva a zece baze temporare rusești, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei luni dimineață.

De asemenea, armata ucraineană spune a respins aproape 70 de asalturi rusești în cinci zone în ultima zi. Potrivit sursei citate, forțele rusești își concentrează eforturile în ofensive spre Liman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk în regiunea Donețk. (Kyiv Independent)

Medvedev: Decizia CPI va avea „consecințe monstruoase”

08:32 Președintele ceh consideră că Ucraina are la dispoziție o singură încercare de a desfășura o contraofensivă. Petr Pavel a declarat pentru ziarul polonez Rzeczpospolita că Ucraina trebuie să lanseze o contraofensivă majoră în următoarele câteva luni.

„Fereastra de oportunitate este deschisă în acest an. După iarna viitoare, va fi extrem de dificil să se mențină nivelul actual de asistență", a spus Pavel. (Kyiv Independent)

07:59 Forțele ucrainene au efectuat un contraatac reușit la sud-vest de Bahmut și au îndepărtat forțele Moscovei de autostrada T0504 din zonă, iar surse rusești speculează că trupele Kievului ucrainene se pregătesc să lanseze contraofensive acolo, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

De asemenea, un important blogger militar rus a afirmat că forțele ucrainene sunt în prezent capabile să intensifice contraatacurile pentru a stabiliza linia frontului din jurul orașului.

Discuțiile tot mai numeroase din Rusia despre o contraofensivă ucraineană iminentă în zona Bahmut sugerează că sursele rusești sunt din ce în ce mai nesigure în ceea ce privește capacitatea armatei lor de a menține inițiativa acolo.

07:50 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat luni că decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin va avea consecințe oribile pentru dreptul internațional.

„Au decis să judece un președinte al ... unei puteri nucleare care nu participă la CPI din aceleași motive ca și Statele Unite și alte țări", a scris Medvedev pe Telegram. „Consecințele pentru dreptul internațional vor fi monstruoase", a adăugat el.

Scurtă recapitulare, luni dimineață, a evenimentelor recente:

  • Xi va fi primul lider mondial care îi va strânge mâna lui Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului rus în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Într-un articol dintr-un ziar chinez, Putin a declarat că are mari speranțe pentru vizita „bunului și vechiului său prieten" Xi, cu care a semnat anul trecut un parteneriat strategic „fără limite".
  • Propunerea Chinei de pace conține doar declarații generale și niciun detaliu concret privind modul în care se poate pune capăt războiului. Statele Unite și aliații lor occidentali sunt deosebit de sceptici în privința motivelor Chinei, observând că aceasta a refuzat să condamne Rusia pentru agresiune și i-a oferit un colac de salvare economică în timp ce alte țări o sancționează.
  • Ministri ai justiției din întreaga lume se vor întâlni luni la Londra pentru a discuta despre intensificarea sprijinului pentru Curtea Penală Internațională, după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin.
  • Mai multe state din Uniunea Europeană vor semna luni, la Bruxelles, un acord pentru a cumpăra obuze de artilerie de 155 mm pentru Ucraina. Kievul consideră că aprovizionarea cu obuze de 155 mm este o nevoie esențială, în condițiile în care ambele părți trag zilnic mii de obuze de artilerie.
  • Acordul care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră a fost reînnoit pentru cel puțin 60 de zile - jumătate din perioada prevăzută - după ce Rusia a avertizat că orice prelungire suplimentară după jumătatea lunii mai va depinde de eliminarea unor sancțiuni occidentale.
  • În Ucraina, luptele violente au continuat în orașul Bahmut din estul țării, fiecare parte lansând contraofensive.
  • Grupul de mercenari Wagner din Rusia, care conduce asaltul asupra Bahmut și care a suferit pierderi grele, intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la mijlocul lunii mai, a declarat Evgheni Prigojin. Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători ai Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți.
  • Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, spune că singurele momente în care Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.
  • Putin a susținut că nu a lansat războiul din Ucraina din 2014 pentru că Rusia nu era pregătită militar și că nu avea „arme hipersonice”.
  • Africa de Sud a spus că este conștientă de obligația sa legală referindu-se la o posibilă vizită a lui Vladimir Putin în vară, după ce CPI a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus.
  • Putin a întreprins o vizită în oraşul Mariupol noaptea „ca un hoţ”, a denunţat duminică Ministerul Apărării al Ucrainei.
  • Administrația Biden a reluat fără să anunțe public deportările rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării.

---------------