Avioanele de luptă britanice și germane au interceptat vineri o aeronavă rusească în timp ce zbura în apropierea spațiului aerian eston, potrivit unui comunicat al Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie, relatează CNN.

Su-27Foto: Ivan Batinic / Alamy / Alamy / Profimedia

A fost a doua astfel de incursiune în această săptămână, în timp ce NATO desfășoară eforturi comune de poliție aeriană în regiune.

Cele două avioane Typhoon au interceptat „un avion Tu-134, având codul NATO Crusty, care era escortat de două avioane de luptă Su-27 Flanker și un avion de transport militar AN-12 (Cub)”, a spus RAF.

O interceptare de acest fel nu este atipică pentru aeronavele NATO, dar misiunea comună de poliție aeriană este o premieră pentru doi aliați NATO, se arată în comunicat.

RAF a descris operațiunea ca fiind o asigurare că Marea Britanie, Germania și alte țări NATO „sunt alături de aliatul lor eston în acest moment de tensiune”.

„Am identificat rapid aeronava rusă și apoi am monitorizat-o în timp ce zbura aproape de spațiul aerian NATO”, a spus Richard Leask, un comandant RAF.

Misiunile de poliție aeriană ajută NATO să identifice orice aeronavă care se apropie de spațiul aerian, să „ne asigurăm că știm cine sunt” și să mențină în siguranță toți cei aflați în spațiul aerian, a continuat Leask.

RAF este desfășurată în Estonia în cadrul Operațiunii Azotize, care are sarcina de a apăra împotriva oricăror aeronave care provoacă îngrijorare în spațiul aerian baltic, se arată în comunicatul militar. Marea Britanie va prelua conducerea de la detașamentul german în aprilie, iar misiunile comune între aliați vor continua să fie efectuate până la sfârșitul acelei luni.

Cele două interceptări care implică avioane NATO în această săptămână au loc după ce un avion rusesc a lovit o dronă americană deasupra Mării Negre. Doborârea dronei a evidențiat riscul unei ciocniri directe între Rusia și ale NATO în timpul războiului în curs de desfășurare al Moscovei în Ucraina.