Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri seara o decizie „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a anunţat că a emis un mandat de arestare pe numele omologului său rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Liderul de la Kremlin este acuzat de faptul că este responsabil de „crima de război a deportării ilegale de populaţie (copii) şi de transfer ilegal de populaţie (copii) din zone ocupate în Ucraina către Rusia”, a anunţat vineri Curtea, cu sediul la Haga, în Olanda, citează News.ro.

„Azi (vineri) avem o decizie semnificativă a justiţiei internaţionale. Într-un caz care are perspective reale”, declară liderul de la Kiev în discrusul său de vineri seaera, citat de CNN.

„Aceasta este o decizie istorică care va conduce la o responsabilitate istorică”, apreciază el într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Zelenski subliniază că anchete ucrainene sugerează, de asemenea, că Kremlinul este diect implicat în dispariţia forţată a unor copii ucraineni în Rusia.

„În cadrul procedurii penale în care anchetează forţele noastre de ordine, s-au înregistrat deja 16.000 de cazuri de deportări forţate de copii”, anunţă Zelenski.

„Însă numărul real, întreg al deportărilor poate fi mult mai mare”, estimează el.

„O astfel de operaţiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”, îl acuză el pe Putin.

Preşedintele ucrainean mulţumeşte CPI şi procurorului-şef Karim Khan.

El denunţă deportarea forţată a copiilor drept un „rău”.

Autorităţile ucrainene au adus până în prezent în Ucraina, înapoi din Rusia, 300 de copii deportaţi, potrivit News.ro.