Serviciile secrete ucrainene spun că Rusia a creat o puternică grupare defensivă pe teritoriul anexat al Crimeei, potrivit CNN. Vadim Skibitski, adjunctul șefului Serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că „rușii au creat o grupare de apărare în peninsula Crimeea ocupată temporar și se pregătesc pentru acțiuni defensive”.

Elevi in Crimeea ocupata de rusiFoto: Associated Press / Profimedia Images

„Infrastructura din peninsula ocupată temporar este menținută în stare de pregătire de luptă. În Crimeea este desfășurată o puternică componentă terestră și aviatică. De exemplu, există aproximativ 90 de avioane de luptă și 60 de elicoptere de luptă”, a declarat Skibitski.

„A fost creat un grup de apărare, care ia măsuri pentru echiparea fortificațiilor și a liniei de apărare”, a declarat el la televiziunea ucraineană.

Ucraina a declarat în mod frecvent că intenționează să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, care a fost anexată de Rusia după un așa-numit referendum din 2014, care a fost criticat de Ucraina și de cea mai mare parte a lumii ca fiind ilegitim.

Trupele, supranumite „omuleții verzi”, s-au revărsat peste graniță dinspre Rusia în peninsulă înainte de anexare.

Între timp, imaginile din satelit au arătat crearea unor sisteme extinse de tranșee în regiune.

„Ei se pregătesc pentru acțiuni defensive pe teritoriul peninsulei”, a declarat Skibitski, și „au ales cele mai periculoase zone în care se poate desfășura o operațiune de debarcare pe mare, iar acum pregătesc linii defensive acolo”.

Rușii au început până și instruirea militară a elevilor din Crimeea

În școlile din Crimeea ocupată de ruși a început pregătirea militară obligatorie a elevilor, potrivit mai multor relatări din mass-media de stat rusă, care a difuzat și imagini video cu „antrenamentele” copiilor.

Un segment al unuia dintre reportajele difuzate de televiziunile rusești arată cum elevii, inclusiv fetele, sunt învățați să asambleze și mânuiască arme, părând a fi încurajați să facă acest lucru în contratimp.