Serviciul Federal de Securitate din Rusia pare că încearcă să pătrundă în Baza Industrială de Apărare a Rusiei într-un mod care amintește de implicarea temutului serviciu secret KGB în cadrul armatei sovietice, notează Institutul pentru Studiului Războiului în evaluarea de vineri dimineață.

Putin inconjurat de militariFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Centrului ucrainean de cercetare a armelor și echipamentelor militare din cadrul Statului Major General ucrainean, Andrii Rudyk, a remarcat joi că experții ucraineni au găsit marcaje FSB pe multe componente de arme rusești pe care forțele ucrainene le-au distrus sau capturat pe câmpul de luptă.

Rudyk a remarcat că aceste marcaje apar nu numai pe echipamente precum tancurile T-90M, ci și pe microcircuitele armelor și a sugerat că acest lucru înseamnă că FSB a efectuat o inspecție a echipamentelor.

Rudyk a concluzionat că acest lucru înseamnă că FSB nu are încredere în conducerea militară rusă și efectuează inspecții ale echipamentelor pe care forțele Kremlinului le folosește pe câmpul de luptă.

Marcajele FSB pe echipamentele și componentele armelor rusești, dacă se confirmă, ar avea implicații mai largi pentru relația dintre FSB, Baza Industrială de Apărare a Rusiei și aparatul militar rusesc în general.

Fie directorul FSB, Alexander Bortnikov, a dat instrucțiuni ofițerilor săi să efectueze aceste investigații la indicațiile președintelui rus Vladimir Putin, fie Bortnikov a trasat această directivă independent de Putin.

În oricare dintre cazuri, FSB pare să intervină direct în funcționarea internă a Bazei Industriale de Apărare a Rusiei, implicându-se probabil în procesele de achiziție și inspecție a echipamentelor.

Temutul serviciu secret KGB, predecesorul FSB, a pătruns în mod special în Armata Roșie și în industria de apărare sovietică într-un mod asemănător.

Președintele rus Vladimir Putin a intrat în rândurile KGB-ului în anii '70, după ce a absolvit Dreptul. A fost în misiune în fosta RDG până la destrămarea URSS la începutul anilor '90, când a revenit în ţara sa şi a fost numit consilier al primarului din Sankt Petersburg.

KGB a fost desființat oficial în 1991 iar atribuțiile au fost preluate de FSB.

Putin a condus FSB, înaintea unei ascensiuni fulger în politică, devenind în 1999 prim-ministru şi preşedinte un an mai târziu.

Urmărește ultimele evoluții din a 387-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.