O firmă cu sediul în satul Scopoşeni din comuna Gorban, județul Iași, a făcut afaceri cu niște companii controlate de Aleksei Mordashov, preşedintele celei mai mari companii siderurgice şi miniere din Rusia, care are o avere estimată la 20.8 miliarde de dolari și se află pe lista de sancțiuni UE, scrie Ziarul de Iași. Societatea românească de transport a fost amendată de ANAF cu 30.000 de lei, măsură contestată în instanță.

Aleksei MordashovFoto: Swen Pförtner / AFP / Profimedia

Firma cu sediul în satul din județul Iași ar fi încheiat un contract pentru două transporturi de mărfuri ale unor companii deținute de Aleksei Mordashov, un apropiat al lui Vladimir Putin, care este considerat cel mai avut oligarh rus.

Mărfurile au fost transportate din Rusia în Republica Moldova, trecând mai întâi prin România, potrivit Știrile ProTV.

Firma de transport din Iași ar fi încasat 9.200 de dolari pentru a duce încărcătura de placaj în Republica Moldova, marfă preluată de la două firme controlate de un grup sancționat de UE.

ANAF a aflat despre afacere și a amendat societatea de transport cu 30.000 de lei, o măsură contestată în instanță de reprezentanții firmei ieșene, care susțin că nu știau că există legături între cele două firme contractante și oligarhul rus.

Aceștia au mai motivat că sancțiunea împotriva lui Mordashov nu era trecută pe site-ul ANAF în momentul în care firma a încheiat afacerea.

Judecătorii din Răducăneni au apreciat că era de obligaţia statului român să aducă la cunoştinţa celor interesaţi toate informaţiile disponibile cu privire la legăturile comerciale ale persoanelor aflate pe listele de sancţiuni, înainte de a aplica sancțiuni și au anulat amenda dată de ANAF.

Fiscul a făcut apel, dar termenul nu a fost încă stabilit.

Cine este Aleksei Mordashov

Aleksei Mordashov a fost sancționat de mai multe guverne și autorități, inclusiv de Uniunea Europeană și de Marea Britanie.

Mordashov deține cea mai mare companie siderurgică din Rusia și are investiții atât în gigantul de turism Tui, cât și în Rossia Bank, „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei.

Aleksei Mordashov ocupă locul 6 în top 10 cei mai bogați oameni din Rusia, potrivit unui clasement publicat de CEO Biz.

Autoritățile italiene au confiscat o proprietate uriașă care valorează aproximativ 116 milioane de dolari de pe insula Sardinia, legată de oligarhul rus Aleksei Mordashov, potrivit Reuters.

La începutul lunii martie, autoritățile i-au confiscat, de asemenea, mega-iahtul său Lady M, în portul Imperia.