Trupele rusești și ale mercenarilor Wagner continuă avansul în zona Bahmut, un oraș pentru a cărui cucerire se duc lupte crâncene încă de anul trecut și care nici până acum nu a căzut complet sub controlul forțelor de invazie. Pentru a marca avansul rusesc, o parte din mercenarii Wagner s-au fotografiat fix în același loc în care Zelenski s-a pozat cu trupele ucrainene când a vizitat frontul din Bahmut în decembrie anul trecut.

Mercenarii Wagner, fotografie in acelasi loc unde Zelensi s-a intalnit cu aparatorii ucraineniFoto: Colaj foto

Forțele Wagner par să fi capturat cel puțin o secțiune a fabricii de prelucrare a metalelor AZOM din nordul orașului Bakhmut.

Aceștia s-au fotografiat în clădirea întreprinderii Vostokmash, lângă magazinul de accesorii sanitare, într-un loc care pare a fi aceeași clădire pe care a folosit-o președintele Zelenski atunci când a acordat medalii apărătorilor orașului în luna decembrie.

Fundalul imaginilor de acum pare a fi identic cu cel al fotografiilor făcute cu Zelenski și soldații ucraineni în luna decembrie.

Înainte de Crăciun, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită surpriză pe linia frontului în Bahmut, din regiunea Donețk, unde forțele ucrainene și cele rusești duceau lupte crâncene de luni de zile.

Liderul de la Kiev s-a întâlnit atunci cu militarii ucraineni și i-a premiat, a anunțat biroul prezidențial.

General ucrainean: Situația din jurul Bahmut este dificilă, toate atacurile rusești au fost respinse

Situația din jurul Bahmut rămâne dificilă, dar forțele ucrainene resping toate încercările rusești de a captura orașul, a declarat luni comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, transmite Reuters.

„Situația din jurul Bakhmut rămâne dificilă", a declarat Syrskyi, citat pe canalul de Telegram a Centrului militar media al Ucrainei.

„Toate încercările inamicului de a captura orașul sunt respinse de artilerie, tancuri și alte mijloace de foc", a mai spus Syrskyi.

Șeful Wagner cere o cantitate enormă de muniție pe lună pentru Bahmut

Şeful forţei de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat prin intermediul unui mesaj video, că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor - însă nu în Rusia, aşa cum s-a speculat temporar, ci „în Ucraina”, relatează DPA.

În aceeaşi înregistrare video, postată pe contul său de Telegram, Prigojin afirmă că forţa Wagner are nevoie de 10.000 de tone de muniţie pe lună pentru bătălia pentru oraşul Bahmut din estul Ucrainei. El a filmat videoclipul pe acoperişul unei clădiri din oraşul distrus în mare parte, la aproximativ 1,2 kilometri de centrul administrativ deţinut de trupele ucrainene.

Syrskyi a adăugat că grupul de mercenari ruși Wagner „atacă din mai multe direcții încercând să străpungă apărarea trupelor noastre și să avanseze spre cartierele centrale ale orașului".