Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe republicanul Kevin McCarthy, șeful Camerei Reprezentanților din SUA, să viziteze Kievul, în contextul în care încep să se intensifice protestele conservatorilor americani față de ajutorul acordat Ucrainei, potrivit AFP.

Kevin McCarthyFoto: Profimedia Images

„Domnul McCarthy trebuie să vină aici și să vadă cum lucrăm, ce se întâmplă, ce a făcut războiul și cu ce se luptă oamenii acum. Și abia apoi să se hotărască”, a adăugat Zelenski într-un interviu pentru CNN.

În calitate de șef al noii majorități republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy este a treia cea mai importantă figură din politica americană după președinte și vicepreședinte.

„Nu cred că președintele McCarthy a vizitat vreodată Kievul sau Ucraina și cred că acest lucru l-ar putea ajuta”, a adăugat președintele ucrainean.

Dar șeful republican al Camerei Reprezentanților, ales cu greu în ianuarie, a declarat pentru CNN că nu are nevoie să viziteze Ucraina pentru a înțelege situația.

În poziția sa, el poate obstrucționa programul masiv de ajutor al președintelui Joe Biden pentru Ucraina în vederea combaterii Rusiei.

De când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu mai bine de un an, SUA au oferit aproape 100 de miliarde de dolari în ajutor militar, economic și umanitar.

Democrata Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy în funcție, a vizitat Kievul în mai 2022 pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina.