„Ei vor să forțeze Ungaria să intre în război și nu sunt selectivi în ceea ce privește mijloacele lor”, afirmă premierul Ungariei, Viktor Orban, într-un interviu pentru săptămânalul elveţian Weltwoche, citat de agenția oficială maghiară de presă MTI, preluată de Rador. Dar, mai spune Orban, „conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ţine ţara noastră departe de război”.

Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

În interviul publicat în ediţia de joi a săptămânalului elveţian Weltwoche, Viktor Orbán a fost întrebat cum face faţă Ungaria războiului din Ucraina, el răspunzând că: „Sancţiunile UE împotriva Rusiei ne afectează cel mai mult”, pentru că au dus la creşterea preţurilor la ţiţei şi la gaze naturale.

În ultima perioadă, Ungaria a făcut progrese uriaşe în domeniul industriei, însă pentru industrie energia necesară trebuie importată, a subliniat Orbán, care a menţionat că în anul 2021 energia a costat 7 miliarde de euro pentru Ungaria, iar în anul 2022 deja a ajuns la 17 miliarde de euro.

Premierul ungar a afirmat că războiul „ne împovărează sufletele, psihicul nostru”. „Ucraina este o ţară vecină, unde trăiesc şi maghiari. Maghiarii sunt chemaţi la arme şi mor cu sutele pe front”, a adăugat premierul Ungariei, care a mai subliniat că acest război „se desfăşoară nu departe de noi”, motiv pentru care toată lumea din Ungaria doreşte pace.

„Ne rugăm şi avem încredere în Bunul Dumnezeu că va conduce părţile beligerante la raţiune. Ne aflăm sub o presiune permanentă. Vor să ne forţeze să intrăm în război şi nu-i interesează prin ce mijloace. Până acum, am reuşit să rezistăm. Asta îmi dă speranţă. Conducerea politică a Ungariei este suficient de puternică pentru a ne feri ţara de război. Spun acest lucru cu umilinţa cuvenită, dar, în acelaşi timp, cu încredere”, a declarat Viktor Orbán, care a mai adăugat că învăţătura creştină o consideră valabilă şi în politică.

„În războiul ce se desfăşoară în Europa, americanii au ultimul cuvânt” / „Dacă Trump câştiga alegerile, nu era război”

„Azi, Europa s-a retras din dezbatere” - aceasta este cea mai importantă constatare, a răspuns liderul ungar la întrebarea legată de războiul din Ucraina. „În deciziile luate la Bruxelles recunosc mai des interesele americane decât cele europene”, a spus Orbán, care a mai precizat că în războiul care se desfăşoară în Europa, „azi, americanii au ultimul cuvânt”.

Şeful guvernului de la Budapesta a mai precizat: „Nici emoțional și nici intelectual nu cunoaștem o identitate europeană”. În opinia sa, „dacă ne-am fi angajat într-o dezbatere serioasă, fără tabuuri, privind viitorul Europei (…), probabil că la începutul războiului am fi avut deja o atitudine solidă de identitate”.

Premierul ungar a mai afirmat că este regretabil faptul că Donald Trump a pierdut alegerile prezidenţiale din SUA, deoarece, dacă fostul preşedinte republican ar fi câştigat alegerile, „nu ar fi fost război”. Orbán a mai susținut că şi schimbarea de guvern din Germania „a avut efect”.

Orbán s-a declarat apoi de acord cu remarca reporterului potrivit căreia motivul mai profund al slăbiciunii Europei se găsește în Uniunea Europeană, pentru că „dezintegrează statele naționale fără a pune ceva viabil în locul lor”. Viktor Orbán a declarat: „Şi eu văd lucrurile la fel. UE doreşte o uniune tot mai strânsă. Nu suntem de acord cu scopul, dar suntem de acord cu calea. Aceasta este cauza bolii Europei”.

„Nimeni nu poate câștiga războiul” / „Rusia e putere nucleară, ar fi un șoc geopolitic, un cutremur potențial devastator”

Referindu-se la rezultatul războiului, premierul ungar a declarat: „Nimeni nu poate câștiga”. „Ucrainenii se confruntă cu o putere nucleară cu 140 de milioane de locuitori, rușii se confruntă cu întreaga NATO. Asta e ceea ce o face atât de periculoasă. Există un impas care s-ar putea transforma cu ușurință într-un război mondial”, a susținut Viktor Orbán.

El a amintit că, cu două săptămâni înainte de izbucnirea războiului, când s-a întâlnit pentru ultima oară cu Vladimir Putin la Moscova, preşedintele rus a precizat că nu apartenenţa Ungariei la NATO este problema, ci cea a Ucrainei şi Georgiei. „Problema lui Putin - aşa cum mi-a spus chiar el însuşi - este acea că în România şi în Polonia sunt amplasate baze americane de rachete, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a amplasa armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a spus Viktor Orbán, care a adăugat: „Înțeleg ce a spus Putin, dar nu accept ceea ce a făcut”.

Viktor Orbán a mai afirmat că „Rusia este o altă civilizație” unde normele politice europene nu funcționează. „Nu contează dacă ne place sau nu”, a spus el, adăugând: „Trebuie să găsim o modalitate pentru a convieţui cu o mare putere, şi periculoasă, precum este Rusia, ţară aflată în vecinătatea noastră”.

Orbán a mai afirmat că nu vrea să-și imagineze ce se va întâmpla dacă Rusia pierde războiul. „Rusia este o putere nucleară. Ar fi un șoc geopolitic, un cutremur potențial devastator la scară globală, mult mai grav decât prăbușirea Iugoslaviei. Simplul fapt că acum astfel de scenarii sunt abordate cu lejeritate în Occident arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a arătat el.

Viktor Orbán vrea un NATO fără americani / „Aşteptăm ca prietenii noştri republicani să revină la putere”

Premierul ungar a declarat că Europa trebuie să fie capabilă să se apere. „Soluţia ar fi o NATO europeană. Am propus asta deja în 2012”, a amintit Viktor Orbán.

Referitor la instaurarea păcii, Viktor Orbán a afirmat că „pacea porneşte din inimă, trebuie să ajungă la cap, care apoi dirijează mâna”. „Aceasta este ordinea: trebuie să-ți dorești pacea, apoi trebuie să o vrei, apoi trebuie să o creezi. Astăzi, voința lipsește, cel puțin în Occident”, a adăugat Orbán, care a mai menţionat că chinezii, indienii, arabii, turcii și brazilienii vor pace.

„Occidentul şi-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză. Principiile sale filozofice sunt limitate în spaţiu. Acesta este un fenomen nou”, a atras atenţia liderul ungar.

Viktor Orbán a formulat rolul Ungariei în realizarea păcii după cum urmează: „Dacă prietenii și aliații noștri vor să renunțe la poziția de război, ei trebuie să identifice o alternativă”.

Răspunzând la întrebarea ce trebuie să se întâmple în Statele Unite şi dacă politica se poate schimba, Viktor Orbán a declarat că experienţa ungară este foarte clară. „Când la Washington democraţii se află la putere, noi ne retragem în adăposturi. Ei vor mereu să ne schimbe, la fel ca politicienii de la Bruxelles. Ei vor să ne impună cum să gestionăm migraţia şi cum să ne educăm copiii. Aceasta este lipsă de respect”, a spus şeful guvernului de la Budapesta, care a adăugat: „Suntem o ţară de succes şi depunem eforturi şi pentru Europa. Suntem apărătorii cetăţilor de la periferia continentului. Această muncă nu este recunoscută. De aceea, aşteptăm ca prietenii noştri republicani să revină la putere”.

Viktor Orbán a declarat că Donald Trump nu este ultima speranţă din lume pentru pace, „dar el este o speranţă”. În opinia premierului ungar, Donald Trump ar reuşi să facă pace, „probabil în câteva săptămâni”.

„Dacă Ungaria s-ar afla unde e Elveţia, am fi şi noi neutri” / „Ideologii de gen ne distrug copiii”

Răspunzând la afirmaţiile reporterului, potrivit căruia „globalizarea şi comerţul liber au o nouă evanghelie pentru predicatorii care se întâlnesc în fiecare an la Forumul Economic Mondial de la Davos”, Viktor Orbán a spus că „reinstaurarea globalizării”, în care „noi suntem cei buni, iar ei sunt cei răi”, reprezintă un pericol pentru Ungaria.

„Suntem o ţară orientată spre export. 85% din produsul nostru intern brut provine din exporturi. Avem legături culturale şi economice importante cu Estul. Reinstaurarea globalizării ar fi dezastruoasă pentru Ungaria. Dar cred că ar fi şi pentru Germania”, a explicat el.

Referindu-se la Elveţia, oficialul ungar a declarat că această ţară alpină este importantă, „este aşa cum îşi doreşte, dar în acelaşi timp nu este izolată”. „Aşadar, menţinerea propriei identităţi nu duce neapărat la provincialism. Elveţia este un exemplu pozitiv important”, a declarat Viktor Orbán, care a mai adăugat că, dacă Ungaria s-ar afla acolo unde este Elveţia, „am fi şi noi neutri”. „Acesta este luxul elveţian. Nouă nu ni se cuvine”, a declarat pemierul.

De asemenea, răspunzând la o întrebare, Orbán a declarat că cea mai mare ameninţare pe termen scurt în ceea ce priveşte migraţia necontrolată este deteriorarea securităţii publice, precum şi terorismul. „Pe termen mediu: pierderile economice. Pe termen lung: faptul că omul nu-şi mai recunoaşte propria ţară, că îşi pierde propria ţară”, a mai afirmat Orbán.

El a spus și că cel mai mare pericol care este reprezentat de ideologia de gen este faptul că copiii cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani „trebuie să se adapteze acestei lumi”. „În această perioadă, identitatea lor trebuie să fie întărită, nu slăbită şi făcută nesigură, aşa cum fac ideologii de gen. Pentru că în acest fel, ei ne distrug copiii. În mod ireversibil, fără posibilitatea de transformare. Ei nu au dreptul să facă acest lucru”, a subliniat premierul Ungariei.

„Dacă aș fi dictatorul Uniunii Europene, aș face ca Juncker: m-aș îmbăta”

Răspunzând la întrebarea ce ar face premierul ungar dacă ar fi „dictatorul Uniunii Europene” pentru o zi, precum l-a numit fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Viktor Orbán a răspuns: „Aș face ceea ce domnul Juncker a făcut cu bucurie: m-aș îmbăta. Din fericire, nu există o astfel de posibilitate”.

După care a menţionat: există un manual bun, scris de fostul prim-ministru bavarez Edmund Stoiber, în care Stoiber descrie cum ar putea fi reorganizată UE pe bază de subsidiaritate. Nu cunoștințele lipsesc, ci intenția”, a spus Viktor Orbán, care a susținut necesitatea ca „toate competenţele pe care UE și le-a atribuit fără împuternicirea statelor membre să fie returnate statelor membre”.