O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un nou blindat rusesc e distrus în luptele din jurul orașului Vuhledar din regiunea Donețk, unde vehiculele de luptă ale Moscovei au suferit un veritabil dezastru zilele trecute.

Blindatul a fost lovit de 3 ori inainte sa fie scos din actiuneFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Filmarea arată cum vehiculul blindat de luptă al infanteriei BMP-2 trece prin același câmp de mine prin care au fost văzute încercând să treacă fără succes mai multe blindate și tancuri rusești. De altfel în înregistrare se poate observa cum blindatul încearcă să treacă tocmai prin mijlocul unor alte vehicule de luptă distruse ale armatei ruse.

El trece peste o mină, luând imediat foc în urma exploziei puternice, și este lovit la scurt timp după aceea și de către un tun antitanc al artileriștilor ucraineni. În mod remarcabil, niciuna dintre cele două explozii nu scot definitiv din acțiune blindatul care a intrat în dotarea forțelor armate ruse în anii 1980.

Însă o a treia lovitură, surprinsă la secunda 00:39 a înregistrării, îi dă lovitura de grație. După ce mai rulează câteva zeci de metri vehiculul se oprește brusc, înregistrarea filmată din dronă rămânând preț de mai multe momente asupra blindatului după acest moment.

Nu este în întregime clar dacă toți militarii ruși din interiorul vehiculului militar și-au pierdut viața în urma loviturilor succesive, dar aceste secvențe par să sugereze lucrul respectiv.

Dezastrul armatei ruse la Vuhledar

Numeroase fotografii și clipuri video postate pe rețelele de socializare zilele trecute au arătat un dezastru greu de imaginat pentru comandamentul militar de la Moscova, câmpurile din jurul Vuhledar fiind pline de vehicule de luptă rusești distruse de mine și de forțele ucrainene.

O înregistrare video analizată de un analist din comunitatea OSINT a arătat că aproape 100 de blindate au intrat acolo în luptă și au fost distruse de trupele ucrainene.

Ministerul britanic al Apărării nota în evaluarea sa de sâmbătă că o forță de elită a Moscovei a fost decimată aici și că imaginile apărute în mediul online arată pierderi concentrate de vehicule rusești în sectorul Vuhledar.

„Aceste vehicule erau probabil elemente ale Brigăzii 155 de infanterie navală (NI) a Rusiei, care a fost în fruntea recentelor ofensive ce i-au costat mult pe ruși”, nota ministerul Apărării de la Londra sâmbătă dimineața.

Potrivit explicațiilor publicate de acesta, NI este văzută ca o forță de infanterie de elită în cadrul armatei ruse și, spre deosebire de infanteria aeropurtată (VDV), la fel de prestigioasă, NI nu a fost desfășurată ca o singură mare formațiune în Ucraina.

În schimb, unități individuale au fost atașate la Grupuri de forțe dominate de Forțele Terestre.

„Ca atare, NI a fost însărcinată cu unele dintre cele mai dificile misiuni tactice din timpul războiului și a suferit pierderi extrem de mari. Capacitatea presupus superioară a brigăzilor NI a fost acum aproape sigur degradată în mod semnificativ, deoarece a fost completată cu personal mobilizat fără experiență”, nota evaluarea britanică în urmă cu două zile.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.