Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor provocate de invazia ei în Ucraina, dar există „obstacole legale semnificative” în calea confiscării activelor majore îngheţate ale Rusiei, relatează Reuters și Agerpres.

Janet YellenFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP / Profimedia

Vorbind cu reporterii la telefon în timpul unei vizite-surpriză la Kiev, Yellen a mai spus că Statele Unite vor studia apelurile Ucrainei de a impune sancţiuni sectorului energetic nuclear al Rusiei, dar că trebuie să fii „conştient” de potenţialele consecinţe ale unei astfel de acţiuni asupra aliaţilor occidentali.

Yellen a mai declarat că Statele Unite şi aliaţii lor discută strategii pentru a se asigura că Rusia plăteşte pentru devastările războiului său, acum în al doilea an, estimate la sute de miliarde de dolari şi în creştere în fiecare zi.

Washingtonul a confiscat bunuri folosite în activităţi criminale, dar activele băncii centrale şi alte fonduri mari de bunuri îngheţate prin sancţiuni sunt o altă chestiune.

„Avem, la scară mică, bunuri confiscate, dar există cu siguranţă provocări legale în a face mai mult decât atât”, a spus ea.

O parte semnificativă a activelor rusești înghețate în Occident se află în SUA

Statele Unite şi aliaţii occidentali au sechestrat mai mult de 300 de miliarde de dolari active în valută străină ale băncii centrale ruse îngheţate prin sancţiuni. Activele sunt deţinute în străinătate, o parte semnificativă la Federal Reserve Bank din New York, dar rămân în proprietatea Rusiei.

Unii oficiali europeni au cerut confiscarea lor integrală şi prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că el şi Yellen au discutat despre această problemă luni mai devreme.

Sectorul energiei nucleare a Rusiei a scăpat până acum de mai multe runde de sancţiuni, parţial din cauză că un număr de ţări, inclusiv Franţa, se bazează pe Rosatom din Rusia pentru aprovizionarea cu uraniu.

„Vrem să privăm Rusia de venituri. Trebuie să ne uităm de asemenea la potenţialele consecinţe ale sancţiunilor pentru noi şi partenerii noştri”, a declarat Yellen reporterilor. Ea a repetat de asemenea că Statele Unite au avertizat China asupra unor „consecinţe cu adevărat grave” dacă guvernul de la Beijing, firme sau instituţiile financiare chineze oferă sprijin material efortului de război al Rusiei sau pentru a ajuta Moscova să evite sancţiunile SUA.

„Este ceva ce nu am tolera”, a adăugat ea.

China a respins însă avertismentele părții americane.

Șefa Trezoreriei SUA afirmă că există „controale puternice” pentru Ucraina

Întrebată despre ce asigurări a primit că Ucraina foloseşte în mod responsabil peste 14 miliarde de dolari de ajutor economic şi bugetar direct al Statelor Unite, Yellen a spus că există controale puternice asupra fondurilor distribuite prin Banca Mondială, dar este important pentru Ucraina să-şi continue eforturile de combatere a corupţiei şi de guvernare.

„Preşedintele (ucrainean) (Volodimir) Zelenski s-a angajat să abordeze această problemă şi este în curs de a pune în aplicare de exemplu numirea independentă a directorilor în unele dintre cele mai mari firme de stat”, a declarat ea.

Comentariile făcute de Yellen vin după ce săptămâna trecută comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene pentru afaceri economice, a declarat că UE lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor rusești sechestrate.

„Lucrăm la soluţii legale în vederea folosirii activelor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei (...) Sancţiunile noastre sunt foarte puternice şi contribuie la o recesiune economică susţinută în Rusia. Dar eficacitatea lor depinde de asemenea de cum sunt aplicate”, a declarat acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.