UE a anunțat luni că prelungește cu un an sancțiunile împotriva Belarusului pentru continuarea represiunii de către regimul lui Alexander Lukașenko și pentru sprijinul acordat de acesta războiului dus de Rusia în Ucraina, potrivit AFP.

exercitii militare comune Rusia si BelarusFoto: AFP / AFP / Profimedia

Sancțiunile au fost prelungite până la 28 februarie 2024, a anunțat luni Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE.

O pedeapsă de 19 ani de închisoare a fost cerută luni împotriva opozantei belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia, judecată în contumacie din ianuarie în această fostă republică sovietică.

Din august 2020, UE a impus mai multe runde de sancțiuni împotriva celor responsabili de represiunea politică și de încălcarea drepturilor omului în Belarus.

Președintelui Alexander Lukașenko și altor 194 de personalități apropiate regimului li s-a interzis intrarea în UE, iar activele lor au fost înghețate.

În plus, 34 de entități au fost sancționate și li s-a interzis să primească finanțare din partea UE.

Belarus face, de asemenea, obiectul unor sancțiuni economice specifice, inclusiv restricții privind sectorul financiar, comerțul, bunurile cu dublă utilizare, telecomunicațiile, energia și transporturile.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.