Decizia Statelor Unite ale Americii de a livra Ucrainei tancuri Abrams a fost luată în urma presiunilor din partea Germaniei, potrivit unei declaraţii neaşteptate făcute recent de Washington, relatează DPA.

Tancuri Abrams M1A2Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a aprobat măsura după ce Germania i-a transmis liderului american că ea nu doreşte să trimită tancuri Leopard în Ucraina în absenţa unui angajament al SUA de a furniza de asemenea tancuri Kievului, a declarat duminică seară consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Armata americană nu era în favoarea trimiterii de tancuri Abrams întrucât acestea nu păreau a fi adecvate câmpului de luptă din Ucraina.

Comentariul lui Sullivan vine în contradicţie cu alte declaraţii ale Casei Albe şi cu unele luări de poziţie ale guvernului german. Declaraţia survine înainte cu câteva zile de o vizită a cancelarului german Olaf Scholz la Washington, prevăzută pentru 3 martie.

În pofida apelurilor repetate ale Kievului, Scholz a ezitat în primă fază să trimită tancuri Leopard armatei ucrainene, schimbarea poziţiei sale producându-se abia luna trecută, după ce Washingtonul a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri americane Abrams.

Şeful executivului german a insistat asupra modului în care Berlinul se coordonează cu ceilalţi aliaţi în problema furnizării de echipamente militare Ucrainei.

Joe Biden „iniţial a luat decizia de a nu le trimite (tancuri Abrams) întrucât Pentagonul i-a spus că nu vor fi utile pe front în această luptă. Ce ar fi utile sunt tancurile germane”, a explicat Jake Sullivan.

Totuşi, în interesul „unităţii alianţei'' şi pentru a garanta că „Ucraina obţine ceea ce doreşte”, Biden a fost de acord să livreze tancuri, chiar dacă modelul Abrams nu este ceea ce Ucraina are nevoie chiar acum, a spus reprezentantul Casei Albe pentru postul de televiziune ABC.

Remarcile sale au venit ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea ca tancurile americane Abrams să nu ajungă în Ucraina în acest an. (Sursă Agerpres)

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.