Cel puțin 14 explozii au avut loc în jurul Mariupol, oraș important pentru Moscova, fiind singurul cucerit în 2022 pe care încă îl controlează, îi îngrijorează pe oficialii pro-ruși din orașul portuar, potrivit evaluării de luni dimineață a ministerului britanic al apărării.

Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în MariupolFoto: AP / AP / Profimedia

Ce spun serviciile militare britanice secrete:

  • Din 21 februarie, oficialii pro-ruși au anunțat cel puțin 14 explozii în jurul orașului Mariupol, ocupat de Rusia.
  • Printre locurile incidentelor s-au numărat un depozit de muniție de la aeroport, două depozite de combustibil și o uzină siderurgică pe care Rusia o folosește ca bază militară. Mariupol se află la cel puțin 80 km de linia frontului.
  • Rusia este probabil îngrijorată de faptul că au loc explozii inexplicabile într-o zonă pe care probabil că o evaluase anterior ca fiind în afara razei de acțiune a capacităților de atac ucrainene.
  • Deși devastat pe scară largă la începutul războiului, Mariupol este important pentru Rusia, deoarece este cel mai mare oraș capturat de Rusia în 2022 pe care încă îl controlează și se află pe o rută logistică cheie.

Cauza exploziilor, încă un mister

Nu este clar ce a cauzat exploziile în Mariupol şi câte ar putea proveni de la apărarea aeriană rusă care operează în zonă. Mariupolul se află în afara razei de acţiune a sistemelor de rachete furnizate de Occident şi a obuzierelor operate de forţele armate ucrainene, precizează CNN.

Oraşul se află la aproximativ 80 de kilometri de cele mai apropiate poziţii ucrainene de pe linia frontului, ceea ce ar fi în afara razei de acţiune chiar şi a sistemelor HIMARS şi a sistemelor de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) furnizate Ucrainei.

"În acest stadiu, putem doar să afirmăm că depărtarea este un concept foarte relativ. Ceea ce este considerat atât de îndepărtat, încât este de neatins nu este întotdeauna aşa. Direcţia Mariupol nu mai este absolut de neatins pentru noi", a declarat săptămâna trecută Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului sudic al armatei ucrainene, adâncind misterul.

Presa ucraineană a sugerat că armata ar fi desfăşurat un nou sistem de rachete produs pe plan local, cu o rază de acţiune mai mare.

Începând din noiembrie, a avut loc o consolidare extinsă a forţelor ruseşti în Mariupol şi în jurul acestuia, potrivit oficialilor ucraineni şi a înregistrărilor video geolocalizate de pe reţelele sociale.

Analiştii spun că rutele de aprovizionare de la Mariupol spre vest şi nord sunt esenţiale pentru ca ruşii să menţină liniile de apărare în regiunea vecină Zaporojie, în cazul unei contraofensive ucrainene.

După invazia rusă din 24 februarie 2022, oraşul Mariupol a fost asediat timp de trei luni de către forţele ruseşti. A fost o rezistenţă eroică, emblematică pentru dârzenia ucraineană. Forţele ucrainene, între care membrii batalionului Azov, retrase în combinatul siderurgic Azovstal al miliardarului Rinat Ahmetov, s-au predat în cele din urmă la ordinul preşedintelui, armata rusă asigurându-şi controlul complet asupra oraşului la 20 mai 2022. Oraşul este, însă, în mare parte distrus, mărturie a bătăliilor acerbe.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.