Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis duminică un înalt comandant militar care a contribuit la conducerea luptei împotriva trupelor ruse în estul ţării, fără însă a-şi motiva decizia, informează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Printr-un decret scurt, preşedintele Zelenski a anunţat demiterea lui Eduard Moskaliov din funcţia de comandant al forţelor comune ale Ucrainei, care sunt angajate în lupte în regiunea Donbas.

Preşedintele ucrainean l-a menţionat pe Moskaliov în intervenţia sa zilnică de vineri, când a enumerat comandanţii militari cu care a discutat. Moskaliov ocupa acest post din martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Forţele ruse depun eforturi concertate pentru a cuceri cele două regiuni estice care alcătuiesc Donbasul, iar Volodimir Zelenski a descris drept dificilă şi dureroasă în ultimele săptămâni situaţia militară din estul ţării.

Unităţile de luptă pro-Moscova îşi concentrează eforturile asupra oraşului Bahmut, declanşând atacuri repetate, în pofida faptului că au suferit ceea ce oficialii ucraineni şi occidentali spun că sunt pierderi grele.

Într-o postare pe Facebook, personalul general al forţelor armate ucrainene a informat că trupele ruse au efectuat duminică mai multe atacuri fără succes în zona Bahmut.