Directorul CIA, William Burns, a declarat duminică că este „convins” că China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei în războiul său din Ucraina, dar SUA nu au niciun indiciu că s-a luat o decizie sau că a fost livrat vreun echipament, potrivit AFP.

Directorul CIA, William BurnsFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Suntem convinși că liderii chinezi se gândesc să furnizeze echipamente letale” Rusiei, a declarat Burns într-un interviu acordat duminică postului CBS.

Dar, a adăugat el, „nu am văzut o decizie finală luată” și „nu am văzut nicio dovadă că au livrat” arme Rusiei.

Statele Unite au acuzat de o săptămână China că ia în considerare furnizarea de arme Rusiei pentru a sprijini ofensiva sa în Ucraina, ceea ce Beijingul neagă.

Potrivit presei, inclusiv a Wall Street Journal, aceasta ar include drone și muniții.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, i-a vorbit direct despre acest lucru șefului diplomației chineze, Wang Yi, în timpul unei întâlniri tensionate, sâmbăta trecută, la Munchen, în marja unei conferințe privind securitatea.

Washingtonul consideră că China furnizează deja echipamente neletale Rusiei prin intermediul unor companii chineze.

Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat duminică la CNN că Statele Unite rămân „vigilente” în această privință și a reiterat avertismentul Washingtonului către Beijing împotriva „consecințelor” unei astfel de livrări de arme.

„Vom continua să transmitem un mesaj puternic că trimiterea de ajutor militar Rusiei în acest moment (...) ar fi o greșeală gravă și China nu ar trebui să participe la aceasta”, a declarat el.

El a precizat că războiul din Ucraina prezintă „complicații serioase” pentru chinezi, dar dacă Beijingul ar decide să facă pasul cel mare și să furnizeze arme Moscovei, ar exista „costuri reale” pentru China.