Armata ucraineană a transmis duminică dimineață că Rusia a desfășurat ofensive nereușite în apropiere de Iagidne în cursul zilei trecute, declarația venind după ce grupul de mercenari Wagner al Rusiei a afirmat sâmbătă că a capturat acest sat din apropierea Bahmutului, transmite Reuters.

Soldat ucrainean pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a spus, într-un buletin informativ de dimineață, că Rusia continuă să își concentreze eforturile ofensive de-a lungul întregii linii de front Bahmut, unde se află Iagidne.

Bătălia pentru Bahmut, unde au mai rămas doar aproximativ 5.000 din 70.000 de locuitori, durează de luni de zile și a constat în unele dintre cele mai sângeroase lupte din cadrul invaziei rusești.

Liderul mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a susținut sâmbătă că forțele sale au capturat Iagidne. Vineri, el a revendicat controlul asupra Berhivka, un sat adiacent de la periferia Bahmutului.

Dar buletinul ucrainean spune că atacurile continuă și că rușii au avut „ofensive nereușite" în apropierea a șase așezări, inclusiv Iagidne și Berhivka din regiunea Donețk.

Buletinul ucrainean de duminică a precizat că forțele ruse au bombardat în ultima zi zonele a 22 de așezări de-a lungul acelei părți a liniei frontului din Donețk, iar Ucraina a respins 71 de atacuri în Donețk și în alte părți de-a lungul liniei frontului.

Luptele aprige de-a lungul liniilor de front din sudul și estul Ucrainei, în special în apropiere de Bahmut, constau acum în încercări anevoioase ale fiecărei părți de a muta linia frontului, uneori doar cu câțiva metri.

Rusia a făcut progrese în încercarea de a înconjura Bahmut, dar nu a reușit să îl captureze la timp pentru a obține o victorie pe care președintele Vladimir Putin să o anunțe vineri, la un an de declanșarea invaziei.