„Ştim că 2023 va fi anul victoriei noastre”, este mesajul transmis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șefa Parlamentului European Roberta MetsolaFoto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • „Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci unul albastru și galben. Nu fugind, ci luptând. Înfruntând inamicul. Rezistență și luptă.
  • A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate. Iar acesta este un an al invincibilității noastre. Știm că acesta va fi anul victoriei noastre!”.

În 24 februarie 2022 președintele rus Vladimir Putin declanșa cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. A fost o decizie care avea să spulbere mitul „celei de-a doua armate a lumii” și declanșeze o tragedie umanitară de proporții colosale în Ucraina.

Orașe întregi au fost rase de pe fața pământului, zeci de mii de soldați și mii de civili au fost uciși, iar milioane de oameni a fost nevoiți să își caute refugiu în străinătate sau în alte orașe ucrainene.