Companiile occidentale s-au retras în masă din Rusia, ca răspuns la războiul declanșat de Kremlin în Ucraina, iar deseori locul lor în piață este înghițit cât se poate de rapid de companii rusești (așa cum se întâmplă cu McDonald’s). Nu toată lumea fuge însă din Rusia.

Activiști ucraineni au protestat față de decizia grupului Mulliez, care deține Auchan, Leroy Merlin sau Decathlon, de a nu se retrage din RusiaFoto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Printre cele mai răsunătoare nume care s-au ales cu oprobriul public, pentru că nu au părăsit piața rusească, se află câteva mari companii din Franța, cu un profil binecunoscut și în România. E vorba de lanțul de hipermarketuri Auchan, retailerul de bricolaj Leroy Merlin, pe care furioșii de pe internet l-au rebotezat „Leroy Kremlin”, sau retailerul de articole sportive Decathlon, care a decis cu greu să părăsească până la urmă Rusia, după amenințări ale publicului cu boicotul.

Ce au toate aceste trei companii franceze în comun? Aparțin aceleiași familii. Mulliez este una dintre cele mai discrete și bogate dinastii din business, iar de numele ei se leagă brandurile Auchan, Decathlon și Leroy Merlin, pe care le gestionează printr-o asociație familială. Dacă până acum nu s-a vorbit prea mult de familia Mulliez, decizia sa de a nu părăsi Rusia a pus-o sub lumina reflectoarelor.

Mai mult, lanțul de magazine Auchan a participat la donarea de produse pentru armata rusă care luptă în Ucraina, în Donbas, arată o investigație jurnalistică făcută de Le Monde, Bellingcat și The Insider.

Citește integral pe Panorama.ro