Trupele ucrainene care efectuează exerciții de weekend în apropierea orășelului Siversk, din estul țării, au declarat că se pregătesc să apere una dintre posibilele ținte ale unei noi ofensive ruse, relatează Reuters. „Dacă ocupă Bahmut, am fi semi-încercuiți”.

Soldat ucrainean pe Strada Independenței din BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Siversk, care avea o populație înainte de război de 10.000 de locuitori, se află la 35 de kilometri nord de Bahmut - scena unor lupte aprige în ultimele săptămâni - și pe un drum direct către un alt oraș-cheie din regiunea Donețk, Sloviansk.

„Dacă ar ocupa Bahmut, atunci am fi semi-încercuiți, pentru că pe partea stângă avem râul Râul Doneț, iar inamicul va avansa din dreapta și este posibil să ne blocheze dacă ajung pe autostrada Bahmut”, a spus adjunctul comandantului batalionului Siversk, care a folosit numele de război „Han”.

Forțele ucrainene au făcut apel la arme mai avansate de la aliații occidentali ai Kievului pentru a ajuta la apărarea Bahmutului, care este atacat de grupul de mercenari Wagner.

Un soldat care apăra Siversk a spus că artileria lor, preponderent sovietică, este devansată de cea a inamicului.

„Avem un atac de artilerie din partea noastră, iar rușii pot face asta de cinci ori mai mult”, a spus Stefan, în vârstă de 30 de ani. „Este foarte greu pentru băieții care stau mai ales în prima linie (de apărare), o resimt prea mult”.

Capturarea Bahmutului ar oferi forțelor ruse o piatră de temelie pentru a avansa în două orașe mai mari mai la vest, Kramatorsk și Sloviansk.

Dar Ucraina și aliații săi occidentali spun că dacă Moscova va avea succes acolo va fi în mare măsură o o victorie „pirică”, având în vede timpul și pierderile pe partea rusă.

Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, a avertizat, duminică, în ultima zi a conferinței de securitate de la München, că războiul din Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniție Kievului.

„Suntem în regim urgent de război”, a spus el. „Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid; este o chestiune de săptămâni.” El a spus că dacă nu se întâmplă acest lucru, războiul se va termina.

Ministrul apărării, Sébastien Lecornu, a spus, duminică, că pregătirea echipajelor ucrainene pe AMX-10 a fost „aproape finalizată”, iar primele vehicule urmând să fie trimise „până la sfârșitul săptămânii viitoare”.