În viitorul său discurs despre starea națiunii în fața Adunării Federale, președintele rus Vladimir Putin va acorda atenție „operațiunii militare speciale”, așa cum se referă Moscova la războiul din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1, scrie TASS. Kremlinul recunoaște că invazia afectează Europa într-o măsură sau alta.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia

„Întreaga noastră viață, se învârte acum în jurul subiectului operațiunii militare speciale. Iar o operațiune militară specială afectează într-un fel sau altul toată viața noastră, afectează viața pe continent. Așa că, bineînțeles, ar trebui să ne așteptăm ca președintele să-i acorde o mare atenție", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului răspunzând la întrebările jurnalistului Pavel Zarubin.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a mai precizat că discursul lui Putin în fața parlamentului este „întotdeauna o știre importantă", este „întotdeauna unul dintre cele mai importante evenimente pentru șeful statului pe parcursul anului".

„Bineînțeles, într-o etapă atât de responsabilă și foarte dificilă a dezvoltării noastre, a vieții noastre, toată lumea așteaptă un mesaj în speranța de a auzi o evaluare a ceea ce se întâmplă, o evaluare a operațiunii militare speciale, o evaluare a situației internaționale și viziunea președintelui asupra modului în care facem față și cum vom merge mai departe. Cred că acesta este principalul lucru pe care îl așteaptă toată lumea și principalul lucru pe care se va concentra președintele într-un fel sau altul", a rezumat Peskov.

Președintele Rusiei va rosti discursul său despre starea națiunii în fața Adunării Federale pe 21 februarie, cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei în Ucraina.

Rebranding de război

În timpul discursului său, Vladimir Putin ar putea propune schimbarea statutului campaniei militare din Ucraina, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, transmite The Moscow Times.

În loc de „operațiune militară specială" cu un statut juridic neclar, Putin ar putea declara o „operațiune antiteroristă", care este descrisă de legislația rusă, potrivit unor surse care lucrează cu administrația prezidențială citate de The Moscow Times.

„Mesajul în sine este în modul unei operațiuni speciale. În primul rând, pentru o lungă perioadă de timp s-a ascuns faptul că discursul va fi la începutul anului. În al doilea rând, au avut loc întâlniri publice cu liderii partidelor - acest lucru nu se întâmplă de obicei înainte de discurs. În al treilea rând, pentru 22 februarie este programat un miting al partidelor-concert cu președintele. Desigur, principalul lucru aici nu este concertul, ci mitingul", a declarat o sursă care participă la întâlnirile din cadrul Direcției de Afaceri Interne a administrației prezidențiale și se ocupă de ordinele acesteia, vorbind sub protecția anonimatului pentru publicația independentă.

Cu toate acestea, nimeni nu știe care va fi decizia finală, cu excepția președintelui și a cercului său restrâns, a precizat sursa.

Mulți din elita rusă vor fi optimiști cu privire la tranziția la „operațiunea antiteroristă”, care ar putea fi urmată de o dezescaladare a conflictului, potrivit unei a doua surse.

Regimul „operațiunii antiteroriste" este reglementat de legea „privind combaterea terorismului" și este impus în zonele în care ar putea avea loc atacuri sau ciocniri teroriste.

Regimul se încheie odată ce amenințarea a dispărut. Acesta impune o serie de restricții asupra rezidenților și drepturi mai largi pentru forțele de securitate, cum ar fi posibilitatea de a intra în orice incintă, de a verifica documente și de a utiliza vehicule civile fără impedimente.

Operațiune antiteroristă, timp de un deceniu în Cecenia

„Operațiunea antiteroristă” a fost introdusă în Cecenia în 1999 și a fost ridicată abia un deceniu mai târziu.

În ianuarie, un grup de deputați din Duma sugerase deja renunțarea la termenul de „operațiune militară specială" propus de Putin la începutul războiului din Ucraina.

Deputații din partidul Rusia Unită, formațiunea care îl susține pe Putin, Mihail Șeremet și Iuri Șevțkin erau în favoarea declarării unui război în toată regula, în timp ce deputatul partidului Rusia Justă - Pentru Adevăr Dmitri Gusev era în favoarea regimului de „operațiune antiteroristă”.

Cum poate fi încheiată „operațiunea militară specială”

Consultantul politic Abbas Galliamov a declarat că Putin va decide asupra formatului războiului din Ucraina în funcție de situația de pe linia frontului. El redactat discursuri pentru Putin între 2008 și 2010, când era premier, și a părăsit Rusia după începerea războiului, fiind recunoscut de autoritățile ruse ca „agent străin".

„Dacă există resurse, el va continua în speranța de a obține niște rezultate mai convingătoare; dacă nu, va înfățișa victoria cu ceea ce are. Acum este imposibil să excludem absolut orice - președintele dă dovadă de o totală inadecvare, dar nu este clar dacă este cu adevărat inadecvat sau doar se preface că este în speranța de a-i convinge pe ucraineni să îi dea măcar acele teritorii pe care le controlează", spune Galliamov.

Politologul Konstantin Kalachev consideră că principala sarcină a Kremlinului este acum să prezinte Ucraina ca pe o țară agresoare. Iar acest lucru înseamnă că autoritățile ruse vor încerca să formeze opinia că Rusia desfășoară acțiuni defensive.

„Operațiunea militară specială poate fi finalizată doar cu retragerea la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk. După aceea, pentru a nu părea un agresor, se poate vorbi despre apărarea granițelor rusești. În locul „operațiunii speciale militare”, ar putea fi propusă o operațiune defensivă. Dar acest lucru este pur ipotetic", a afirmat Kalachev.

Schimbare regimului, prezentată ca pe o victorie

Trecerea la „operațiunea antiteroristă” poate fi prezentată ca o victorie, subliniază politologul Ilia Grashchenkov, întrucât obiectivele „operațiunii militare speciale” nu au fost clar formulate și au fost schimbate de mai multe ori, și se poate afirma, de exemplu, că „denazificarea" și „demilitarizarea" regiunilor ucrainene anexate anul trecut de Rusia au fost realizate.

Discursul lui Putin în fața Adunării Federale a va fi transmis de posturile de televiziune la 21 februarie, la ora 12:00.

Pe 22 februarie, autoritățile ruse plănuiesc un miting-concert pe stadionul Luzhniki din Moscova.

Ultima dată, un eveniment similar intitulat „Pentru o lume fără nazism" a avut loc pe 18 martie 2022, la care a asistat Putin. Evenimentul a coincis cu cea de-a 8-a aniversare a anexării Crimeei.

Urmărește ultimele evoluții din a 361-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.