Rusia l-a certat duminică pe Emmanuel Macron pentru remarcile privind dorința de a vedea Rusia înfrântă, spunând că Moscova încă își amintește de soarta lui Napoleon Bonaparte și acuzându-l pe președintele francez de diplomație duplicitară cu Kremlinul, transmite Reuters.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Parisului, scrie Agerpres.

„Doresc înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară”, a spus şeful statului francez într-un interviu acordat publicaţiilor Le Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara.

„Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei”, a adăugat el.

„Despre „niciodată”: Franţa nu a început cu Macron şi rămăşiţele lui Napoleon, onorate la nivel de stat, se odihnesc în centrul Parisului. Franţa ar trebui să înţeleagă”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

„În general, Macron este nepreţuit”, a spus reprezentanta diplomaţiei ruse, care a adăugat însă că remarcile şefului statului francez arată că Occidentul este implicat în discuţii despre schimbarea de regim din Rusia.

Macron a atras critici din partea unor aliați NATO pentru că a transmis mesaje mixte cu privire la politica sa privind războiul dintre Ucraina și Rusia, unii considerând Parisul o verigă slabă a alianței occidentale.

În interviul acordat vineri seară în avionul care îl aducea înapoi în ţară după ce participase la Conferinţa de securitate de la Munchen, preşedintele francez şi-a reafirmat dorinţa de a promova un rezultat negociat al conflictului din Ucraina.

El estimase la Munchen că Rusia ar urma să eşueze în Ucraina, dar unii observatori i-au reproşat că nu a mers atât de departe încât să evoce o înfrângere necesară a Moscovei.