Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat în cursul nopţii de joi spre vineri, că avioanele de vânătoare solicitate de Ucraina nu vor putea "în niciun caz" să fie "livrate în următoarele săptămâni", adăugând că preferă arme "mai utile" şi "mai rapide", notează AFP.

Macron si ZelenskiFoto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

"Nu exclud absolut nimic", a declarat preşedintele francez în faţa presei la Bruxelles despre livrările de avioane de vânătoare.

Dar "asta nu corespunde nevoilor de astăzi", a estimat el, la finalul unui summit european în prezenţa omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

De-a lungul turneului său european miercuri şi joi, preşedintele ucrainean a insistat că ţara sa are nevoie de avioane de vânătoare pentru a pune capăt războiului dus de Rusia.

Preşedintele Macron a afirmat că "discuţia sa foarte aprofundată şi foarte precisă" cu Volodimir Zelenski miercuri, la Paris, a evidenţiat că prioritatea ar trebui să fie "de a face totul pentru a ajuta (Ucraina) să reziste în săptămânile următoare" şi de a "efectua operaţiunile utile în primăvara-vara dacă vrem să putem desfăşura ulterior acţiuni diplomatice în paralel".

"Este esenţial ca aliaţii să privilegieze materialele care sunt cele mai utile" şi "cele mai rapide", a adăugat el, estimând că tunurile Caesar şi sistemul de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA furnizate de Franţa îndeplinesc aceste criterii.

Trebuie poate să "intensificăm" livrările de "elemente de artilerie care permit lansarea de ofensive terestre sau rezistenţa", a insistat el, promiţând "va lucra la asta în zilele următoare".