Premierul italian Giorgia Meloni a criticat joi Franța și Germania, după ce nu a fost invitată la dineul de la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce ar putea duce la creșterea și mai mare a neînțelegerilor dintre aliații Uniunii Europene, relatează Reuters.

Giorgia Meloni s-a suparat pe MacronFoto: Stefano Carofei / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit cu Zelenski miercuri seară înaintea summit-ului UE de joi.

Însă, spre deosebire de anul trecut, când premierul italian de atunci Mario Draghi a lucrat cot la cot cu Macron și Scholz în ceea ce privește Ucraina, în vizita lor din iunie, Meloni a fost lăsată pe dinafară.

Adresându-se reporterilor la sosirea ei la summit-ul de la Bruxelles, Meloni, care a preluat mandatul în octombrie anul trecut, a spus că a considerat că atitudinea este „nepotrivită”.

„Cred că puterea noastră în această luptă este unitatea”, a adăugat ea.

Mai târziu, ea l-a întâlnit pe Zelenski pe în marja summitului UE.

Argumentul lui Macron de a nu o invita pe Meloni

Întrebat despre comentariile ei, Macron a spus că a considerat că dineul de miercuri a fost potrivit.

„După cum știți, Germania și Franța au un rol special în ceea ce privește Ucraina timp de opt ani”, a spus el reporterilor, referindu-se la medierea comună a celor două țări care au încercat, și nu au reușit, să prevină conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Cu toate acestea, lucrurile au stat altfel când Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, a fost prim-ministru. Draghi a călătorit cu Macron și Scholz la Kiev cu trenul în iunie anul trecut și a jucat alături de ei un rol principal în formarea opoziției UE față de Rusia după invazia Ucrainei.

Meloni s-a angajat să mențină aceeași poziție pro-Ucraina, în ciuda temerilor unora dintre aliații ei din coaliție, spunând joi reporterilor că acordarea de ajutor Kievului este cea mai bună modalitate de a aduce pace.

Subliniind disponibilitatea ei de a sprijini Kievul, Italia și Franța au finalizat săptămâna trecută discuțiile tehnice pentru livrarea în comun a unui sistem de apărare aeriană SAMP/T-MAMBA Ucrainei în primăvara acestui an.

Cu toate acestea, politica naționalistă a lui Meloni a pus-o în dezacord atât cu Macron, cât și cu Scholz pe o serie de alte probleme, iar legăturile strânse pe care Draghi le-a creat cu Paris și Berlin par o amintire îndepărtată.

Parisul a acuzat în noiembrie anul trecut noul guvern al lui Meloni că a încălcat o legătură de încredere și a încălcat legile internaționale, refuzând să primească migranți salvați de pe mare de o navă. În cele din urmă, barca a acostat în Franța.