Konstantin Malofeyev, un om de afaceri rus care a fost sancționat de SUA, a acuzat joi Statele Unite că încearcă să-i fure 5,4 milioane de dolari, spunând că va depune un proces în Rusia, unde drepturile sale sunt protejate, relatează Reuters.

Konstantin Malofeyev acuza SUA ca ii fura bunurileFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Procurorii americani ar putea confisca 5,4 milioane de dolari aparținând lui Malofeyev, a decis săptămâna trecută un judecător din New York, deschizând calea pentru ca fondurile să poată fi utilizate pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Decizia judecătorului districtual american Paul Gardephe de la tribunalul federal din Manhattan a marcat primul ordin de confiscare a bunurilor unui oligarh rus de când Departamentul de Justiție a lansat în 2022 un grup operativ menit să confiște finanțele aliaților președintelui rus Vladimir Putin ca răspuns la invazia din Ucraina.

Malofeyev a spus că procesul său într-o instanță din SUA ar trebui să se numească „Malofeyev împotriva Statelor Unite”.

„Dar un astfel de proces este imposibil acolo: nu există justiție în SUA”, a scris el pe Telegram. „Niciunul dintre investitorii jefuiți nu își poate apăra drepturile acolo”.

Întrucât Malofeyev nu a contestat cererea de confiscare, procurorii au spus săptămâna trecută că fondurile ar trebui confiscate în mod implicit.

„Eu, ca cetățean al Rusiei, un stat cu o istorie a justiției de o mie de ani, nu voi depune un proces la o instanță americană”, a spus Malofeyev.

„Legile noastre sunt concepute pentru a ne proteja drepturile și mă voi adresa autorităților competente în care locuiesc”.

Nu era clar dacă o decizie în favoarea lui Malofeyev într-o instanță rusă ar avea vreun impact asupra cazului SUA.

Autoritățile americane l-au acuzat pe Malofeyev, proprietarul postului de televiziune creștin-ortodox Tsargrad TV, de finanțarea separatiștilor din Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Malofeyev, care a negat finanțarea separatiștilor, a fost sancționat de Washington în 2014 și acuzat de încălcarea sancțiunilor în 2022.