Kremlinul a respins joi concluziile procurorilor internaționali care investighează doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care au declarat că au găsit „indicii puternice" privind implicarea președintelui rus Vladimir Putin în acest incident, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia

În prima reacție a Moscovei la afirmația lor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu poate accepta" rezultatele anchetei, deoarece nu a luat parte la proces. De asemenea, el a spus că anchetatorii nu au prezentat public dovezile.

Procurorii au declarat miercuri, la Haga, că au găsit „indicii puternice" că Putin a aprobat utilizarea sistemelor de rachete rusești BUK care au fost folosite pentru doborârea avionului deasupra estului Ucrainei în 2014.

Cu toate acestea, ei au declarat că dovezile privind implicarea lui Putin și a altor oficiali ruși nu sunt suficient de concrete pentru a duce la o condamnare penală și că vor încheia ancheta fără alte urmăriri penale.

Proba anchetatorilor

Procurorii au declarat miercuri că nu au putut identifica exact soldații responsabili pentru folosirea sistemului de rachete care a doborât avionul, care provenea din brigada 53 rusă din Kursk.

Aceștia au citat o interceptare telefonică din 2014 între oficiali ruși ca dovadă că aprobarea lui Putin a fost necesară înainte de a fi aprobată o cerere de echipament făcută de separatiști.

În plus, ei au redat o conversație din 2017 între Putin și șeful numit de ruși în provincia ucraineană Lugansk, în care au discutat despre situația militară și despre un schimb de prizonieri.

Condamnări în cazul zborului MH17

MH17 a fost doborât de un sistem rusesc de rachete BUK în timp ce zbura deasupra estului Ucrainei, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, la 17 iulie 2014, ucigând toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv 196 de cetățeni olandezi.

La acea vreme, separatiștii susținuți de Rusia luptau cu forțele ucrainene pentru controlul regiunii Donbas de est.

În noiembrie, un tribunal olandez a condamnat doi foști agenți ai serviciilor secrete rusești și un lider separatist ucrainean pentru crimă, pentru că au folosit sistemul rusesc de rachete BUK pentru doborârea avionului. Cei trei bărbați, care au fost judecați în absență, sunt în continuare în libertate.

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.