Forțele Rusiei ar fi demarat deja contraofensiva pe frontul din estul Ucrainei, conform ultimelor informații independente, iar imagini ale luptelor din zona Donbasului au început să apară pe rețelele de socializare. În zona Luhansk rușii ar fi pierdut un blindat de tipul BMPT „Terminator”, una dintre cele mai moderne arme ale infanteriei rusești. Ar fi prima pierdere confirmată de până acum.

Vehicul de luptă BMPT TerminatorFoto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia Images

În imaginile care circulă acum pe rețelele sociale apare un blindat BMPT „Terminator” ce pare scos din uz și care chiar ia foc. Nu este clar încă modul cum a fost scos din uz blindatul, dacă a suferit o lovitură directă cu vreo armă antitanc lansată de ucraineni, dacă a fost angajat în luptă de blindate sau tancuri ucrainene sau dacă a lovit o mină antitanc pusă anterior de către forțele ucrainene.

BMPT „Terminator” - Mașina de luptă gândită de ruși să protejeze tancurile în luptă

Rușii au adus în luptă abia în mai anul trecut, la multe luni după război și inițial doar pe axa Severodonetsk, singura companie care are în dotare blindate BMPT „Terminator”, vehicule de luptă ale infanteriei proiectate și construite cu scopul de a proteja tancurile principale de luptă în timpul avansului de pe front.

Rusia a dezvoltat „Terminator” după ce a identificat necesitatea de a oferi protecție dedicată tancurilor principale de luptă pe care le-a folosit în timpul războaielor din Afganistan și Cecenia.

BMPT „Terminator” este construit pe un șasiu de tanc T-72, are un motor diesel de 1.000 CP, cântărește circa 48 de tone și are și inclusiv blindaj reactiv montat pe laterale și în fața vehiculului.

Mașina de luptă este înarmată cu o turelă cu patru lansatoare de rachete 9M120 Ataka, două tunuri automate calibru 30 mm, două aruncătoare de grenade și o mitralieră coaxială de 7,62mm.

-------

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.