Apelul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru avioane de vânătoare făcut în Marea Britanie este surprinzător, deoarece până acum forţele aeriene ucrainene au cerut avioane F-16 fabricate în SUA sau poate Gripen din Suedia, fiind genul de aeronave de luptă ce ar putea să le ajute să câştige războiul, comentează jurnalistul Dan Sabbagh de la The Guardian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak s-au întâlnit în timpul primei sale vizite în Marea Britanie de la invazia rusă în UcrainaFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii nu folosesc niciuna dintre cele două aeronave, ci au 146 de avioane Typhoon dintr-un total estimat la 580 la nivel mondial.

Typhoon este disponibil în număr mult mai mic decât F-16, iar implicarea Germaniei ca producător ar putea face ca exportul către Ucraina să fie complicat, având în vedere ezitarea Berlinului cu privire la tancuri.

Celălalt avion de luptă pe care îl foloseşte Marea Britanie, F-35, este fabricat de Lockheed Martin din SUA şi este atât de nou şi de scump, încât orice decizie de reexport ar reveni Washingtonului. Pur şi simplu nu ar fi nici el la fel de rentabil ca F-16.

Dar apelul lui Zelenski ar putea fi mai larg - un efort de a convinge Marea Britanie să facă lobby pentru a ajuta Ucraina să obţină F-16 de la SUA - Londra ajutând, între timp, cu pregătirea iniţială a piloţilor în simulatoare, pentru a demara procesul.

Forțele aeriene ucrainene execută puține misiuni

Decizia Occidentului de luna trecută de a oferi Ucrainei tancuri occidentale a fost o schimbare de etapă în ceea ce priveşte sprijinul aliat şi a fost încurajată de Marea Britanie, care a ieşit rapid la înaintare şi s-a oferit să furnizeze propriile tancuri Challenger 2 pentru a face Germania să-i urmeze exemplul.

Între timp, realitatea militară este că avioanele occidentale ar creşte dramatic şansele Kievului de a-i alunga pe ruşi. În prezent, mica forţă aeriană a Ucrainei, care execută poate zece misiuni de luptă pe zi, trebuie să opereze cu reţinere, în parte din cauza ameninţării sistemelor de apărare aeriană ruseşti, dar şi din cauza razei mai mari de acţiune a rachetelor aer-aer ale inamicului.

Ucraina vrea aeronava F-16 în principal datorită disponibilităţii sale largi, există peste 3.000 de astfel de avioane în 25 de ţări, şi a menţionat Gripen, pentru că este o aeronavă capabilă, uşor de întreţinut şi este concepută pentru a opera împotriva avioanelor ruseşti.

Deşi forţa apărării aeriene a Rusiei nu ar face simplă bombardarea poziţiilor inamice, această acţiune ar spori opţiunile de atac ale Ucrainei, deja ajutată în mare măsură de furnizarea de artilerie occidentală şi artilerie cu rachete.

Echipamentul occidental înclină balanța războiului

Kievul ştie că, pentru a câştiga războiul, trebuie să o facă într-un mod mai sofisticat din punct de vedere tehnologic decât Moscova şi să nu se bazeze pe echipamente îmbătrânite din epoca sovietică.

După cum a declarat recent ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, „mica armată roşie nu poate învinge marea armată roşie", conchide jurnalistul de la The Guardian. (news.ro)

Urmărește ultimele evoluții din a 351-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.