Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a început turneul european miercuri la Londra, unde a obținut din partea premierului britanic Rishi Sunak promisiunea de a antrena piloții ucraineni pe avioane de luptă avansate ale NATO, în timp ce Macron i-a spus că Franța vrea să ducă Ucraina spre victoria împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev este pregătit să facă lobby joi, la un summit care va avea loc la Bruxelles, pe lângă liderii europeni pentru mai multe arme în lupta împotriva Rusiei și pentru un început rapid al negocierilor de aderare la UE pentru țara sa.

soldat ucrainean langa BahmutFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 351, LIVETEXT:

07:42Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Ovaţionat în picioare la Bruxelles, Zelenski speră să fi convins şi să primească avioane şi o aderare rapidă la UE. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că mai mulţi lideri ai Uniunii Europene, cu care s-a întâlnit personal la Bruxelles, sunt gata să furnizeze Kievului avioane, dar luarea unei astfel de decizii nu este garantată şi presupune o serie de provocări, relatează Reuters.
  • După prima sa întâlnire în persoană cu toţi cei 27 de lideri naţionali ai unei Uniuni la care Ucraina doreşte să adere, Zelenski nu a specificat cine i-ar putea furniza avioane şi a spus că unele acorduri sunt încă în lucru, în timp ce altele nu pot fi făcute publice.
  • Putin afirmă că economia rusă va crește în 2023, în pofida sancțiunilor. Președintele Vladimir Putin a declarat joi că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că se așteaptă să înregistreze o creștere modestă în acest an, în pofida a ceea ce el a spus că au fost încercări de a submina anumite industrii potrivit Reuters.
  • Administrația Prezidențială de la Chișinău a transmis, după declarațiile lui Volodimir Zelenski privind un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova, că instituțiile responsabile „folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului”.
  • Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei: „Pădurile Kreminna sunt înfricoşătoare”. Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea în apropierea oraşului Kreminna, a declarat joi la televiziunea ucraineană guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de The Guardian.
  • Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 9 februarie că 621 de oficiali care lucrează la Forțele Armate și Ministerul Apărării al Ucrainei au fost judecați în urma auditurilor interne din 2022. Reznikov nu a precizat pentru ce mai exact au fost trași la răspundere oficialii
  • Lituania va preda Ucrainei 36 de sisteme antiaeriene portabile care pot contracara în mod eficient dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește pentru a ataca țara, a declarat joi ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, potrivit Kyiv Independent.
  • Președintele Vladimir Putin a încercat să fie sarcastic față de afacerile europene care au părăsit țara din cauza invaziei Ucrainei, susținând că plecarea lor vor aduce beneficii companiilor rusești
  • Premierul italian Giorgia Meloni a criticat joi Franța și Germania, după ce nu a fost invitată la dineul de la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce ar putea duce la creșterea și mai mare a neînțelegerilor dintre aliații Uniunii Europene, relatează Reuters.
  • Oligarugul rus Konstantin Malofeyev, care a fost sancționat de SUA, a acuzat joi Statele Unite că încearcă să-i fure 5,4 milioane de dolari, spunând că va depune un proces în Rusia, unde drepturile sale sunt protejate, relatează Reuters.

Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei

01:16Ovaţionat în picioare la Bruxelles, Zelenski speră să fi convins şi să primească avioane şi o aderare rapidă la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că mai mulţi lideri ai Uniunii Europene, cu care s-a întâlnit personal la Bruxelles, sunt gata să furnizeze Kievului avioane, dar luarea unei astfel de decizii nu este garantată şi presupune o serie de provocări, relatează Reuters.

După prima sa întâlnire în persoană cu toţi cei 27 de lideri naţionali ai unei Uniuni la care Ucraina doreşte să adere, Zelenski nu a specificat cine i-ar putea furniza avioane şi a spus că unele acorduri sunt încă în lucru, în timp ce altele nu pot fi făcute publice.

00:35Ungaria va continua să sprijine Ucraina, deși Viktor Orban susține încetarea focului

Ungaria va continua să furnizeze asistenţă umanitară şi financiară Ucrainei, potrivit secretarului de stat pentru comunicare internaţională Zoltan Kovacs, care a transmis acest mesaj după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul ungar Viktor Orbán s-au întâlnit joi la Bruxelles, relatează CNN

23:34Trupele rusești au bombardat de trei ori orașul Marhanets din regiunea Dnipropetrovsk pe 9 februarie, rănind patru persoane, inclusiv un copil, potrivit guvernatorului Serghei Lisak, citat de kyiv Independent.

Atacurile au avariat 18 case, nouă clădiri agricole, trei clădiri administrative, o școală sportivă, un magazin, o cafenea, un oficiu poștal și mașini, a scris Lisak pe Telegram.

Marhanets, ca și Nikopol, se află chiar peste râul Dnipro de orașul Enerhodar, construit în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupat de Rusia din martie.

23:03Lituania va furniza Ucrainei 36 de sisteme de apărare antiaeriană

Lituania va preda Ucrainei 36 de sisteme antiaeriene portabile care pot contracara în mod eficient dronele de fabricație iraniană pe care Rusia le folosește pentru a ataca țara, a declarat joi ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, potrivit Kyiv Independent.

22:25Polonia va închide punctul de trecere a frontierei cu Belarus până la noi ordine / Minskul reacționează

Polonia va închide un punct de trecere a frontierei cheie cu Belarus până la noi ordine, a declarat joi ministrul polonez de interne, în timp ce relațiile dintre Varșovia și Minsk ating noi minime, potrivit Reuters.

22:10Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pe 9 februarie că 621 de oficiali care lucrează la Forțele Armate și Ministerul Apărării al Ucrainei au fost judecați în urma auditurilor interne din 2022. Reznikov nu a precizat pentru ce mai exact au fost trași la răspundere oficialii

21:50Rusia a lansat o ofensivă majoră în estul Ucrainei: „Pădurile Kreminna sunt înfricoşătoare”

Rusia a început o ofensivă majoră în estul Ucrainei şi încearcă să străpungă apărarea în apropierea oraşului Kreminna, a declarat joi la televiziunea ucraineană guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Gaidai, citat de The Guardian.

Putin afirmă că economia rusă va crește în 2023

20:45Președintele Vladimir Putin a încercat să fie sarcastic față de afacerile europene care au părăsit țara din cauza invaziei Ucrainei, susținând că plecarea lor vor aduce beneficii companiilor rusești

20:404 morți într-o explozie la o fostă fabrică din Kiev

Patru persoane au fost ucise și cinci au fost rănite într-o explozie produsă la o fostă fabrică din Kiev, a anunțat Vitali Klitschko, primarul orașului, la 9 februarie. Operațiunea de salvare este încă în curs de desfășurare, a adăugat el, potrivit Kyiv Independent.

20:10Putin afirmă că economia rusă va crește în 2023, în pofida sancțiunilor

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că economia Rusiei a depășit cele mai grave efecte ale sancțiunilor și că se așteaptă să înregistreze o creștere modestă în acest an, în pofida a ceea ce el a spus că au fost încercări de a submina anumite industrii potrivit Reuters.

19:56Premierul italian Giorgia Meloni a criticat joi Franța și Germania, după ce nu a fost invitată la dineul de la Paris cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce ar putea duce la creșterea și mai mare a neînțelegerilor dintre aliații Uniunii Europene, relatează Reuters.

19:07Imagini cu momentul în care președintele Ucrainei Volodimir Zelenski s-a alăturat pentru o fotografie de grup liderilor de europeni prezenți joi la summitul de la Bruxelles arată că premierul ungar Viktor Orban este singurul care nu aplaudă la sosirea lui Zelenski.

19:01Prim-ministrul estonian Kaja Kallas a propus UE un sistem similar cu cel al achiziției de vaccinuri anti-Covid pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, astfel încât transferul să fie accelerat, relatează CNN și Reuters.

18:25Oligarugul rus Konstantin Malofeyev, care a fost sancționat de SUA, a acuzat joi Statele Unite că încearcă să-i fure 5,4 milioane de dolari, spunând că va depune un proces în Rusia, unde drepturile sale sunt protejate, relatează Reuters.

Ce spun Președinția de la Chișinău și Serviciul de Informații după declarațiile lui Zelenski privind planul Moscovei de „distrugere” a R. Moldova

18:07Administrația Prezidențială de la Chișinău a transmis, după declarațiile lui Volodimir Zelenski privind un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova, că instituțiile responsabile „folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului”.

17:26Potrivit Raportului de activitate al Bisericii Ortodoxe Române, valoarea sprijinului oferit refugiaților din Ucraina de către BOR echivalează cu 8,7 milioane de euro

17:25Iranul pare să modifice dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât focoasele explozive să poată provoca daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei, potrivit unui nou raport de investigație obținut exclusiv de CNN.

16:47Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că mai mulți lideri ai Uniunii Europene au declarat, la summit-ul la care a participat joi, că sunt gata să furnizeze Kievului avioane pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei, relatează Reuters. În timp ce Vestul pare hotărât să înameze Ucraina cel puțin cu tancuri, fostul președinte rus Dmitri Medvedev pare panicat și face presiuni pentru creșterea producției de tancuri pe teritoriul Federației Ruse.

16:43Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău confirmă că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei și spune că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova”.

16:39Președintele Iohannis a salutat prezența omologului său ucrainean la Bruxelles.

16:14Rusia acuză că anchetele privind exploziile de la Nord Stream sunt mușamalizate

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi că investigațiile privind exploziile de la gazoductele Nord Stream anul trecut au fost efectuate în așa fel încât descoperirile lor să rămână ascunse, a informat agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

Autoritățile suedeze și daneze investighează patru găuri în conductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică.

15:48Kremlinul a respins joi concluziile procurorilor internaționali care investighează doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, care au declarat că au găsit „indicii puternice" privind implicarea președintelui rus Vladimir Putin în acest incident, transmite Reuters.

15:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova, conform Associated Press.(De la minutul 1)

Un important producător german de armament vrea să trimită Kievul un tanc ultra-modern

15:13SpaceX a luat măsuri pentru a împiedica armata ucraineană să folosească serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei americane fondate de miliardarul Elon Musk pentru a controla dronele în timpul războiului, a declarat miercuri președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, transmite Reuters. Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski critică decizia și somează SpaceX să aleagă una dintre cele două tabere implicate în conflict.

14:19După leoparzi, urmează panterele. Un important producător german de armament vrea să trimită modernele tancuri Panther KF51 Kievului

13:50 Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale continuă operațiunile ofensive în regiunea ucraineană Donețk și că au distrus patru depozite de artilerie, transmite Reuters.

În informarea sa zilnică, ministerul a precizat că a distrus, de asemenea, un sistem de radiolocație de fabricație americană și un sistem de artilerie M109 Paladin.

12:58Discurs istoric de la tribuna Parlamentului European. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi, în timpul unui discurs istoric în fața Parlamentului European la Bruxelles, că țara sa, împreună cu Europa, „se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă", transmite Reuters.

Germania susține că a oferit Ucrainei cel mai are sprijin financiar și umanitar

12:35Cancelarul german Olaf Scholz a evidenţiat joi sprijinul ţării sale pentru Ucraina, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles, potrivit DPA și Agerpres.

Dintre ţările din UE, Germania oferă Ucrainei ”cel mai mare sprijin financiar şi umanitar, dar şi cel mai concret sprijin în privinţa livrărilor de arme”, a spus el.

12:20Regimul rus urăște orice justiție socială și diversitate, investește în xenofobie, încearcă să facă din realitățile inumane din anii 1930 și 1940 o realitate de astăzi, a spus Zelenski de la tribuna Parlamentului European.

11:45Olanda nu exclude niciun fel de sprijin militar pentru Ucraina, a declarat joi premierul Mark Rutte, înaintea summit-ului UE de la Bruxelles, la care va participa și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am spus în mod constant că nu excludem nimic atâta timp cât nu există o situație de Articolul Cinci între NATO și Rusia", a spus Rutte. (The Guardian)

11:40 Primul blindat Terminator al rușilor care a fost confirmat distrus în estul Ucrainei

Zelenski și-a continuat turneul european la Bruxelles

11:29Zelenski se va adresa joi parlamentarilor europeni în cadrul unei ședințe solemne la Bruxelles.

11:19Președintele ucrainean Volodmir Zelenski a ajuns la Bruxelles.

10:52Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

- 135.010 militari (+910 în ulitma zi)

- 3.225 tancuri (+2)

- 6.468 (+10)

- 2.244 sisteme de artilerie (+8)

- 1.967 drone (+6)

- 463 lansatoare multiple de rachete MLRS (+2)

- 295 avioane

- 285 elicoptere

- 232 sisteme antiaeriene (+4)

- 18 ambarcațiuni/nave

10:40Justin Bronk, analist în domeniul aviației militare al grupului RUSI, crede că Marea Britanie ar putea să trimită Ucrainei doar 20-25 dintre cele mai vechi avioane Typhoon, Kievul susține că are nevoie de 200 de aeronave de luptă occidentale pentru a putea câștiga războiul.

Deoarece aceste avioane nu sunt optimizate pentru altitudini joase, zboruri necesare pentru a evita apărarea aeriană rusă, și nu sunt concepute pentru a opera de pe aerodromurile simple și dispersate folosite de Ucraina pentru a evita detectarea, valoarea oricărui avion Typhooni ar fi „aproape pur simbolică", dar ar putea merita dacă ar ajuta la convingerea Suediei să furnizeze Gripen . (The Guardian)

Șeful grupului Wagner a anunțat că nu mai recrutează deținuți

09:26Grupul de mercenari ruși Wagner a încetat să recruteze prizonieri pentru a lupta în Ucraina, a declarat joi șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin, transmite Reuters.

09:00Orașul martir, simbol al rezistenței ucrainene, care la sfârșitul lunii mai, după 86 de zile de asediu a fost nevoit să se predea, rămâne în mâinile Moscovei, care, pe de-o parte, îl dărâmă și, pe de altă parte, îl umple cu soldați și cu material de război. Se pare că în suburbii ar fi pe cale să sosească deja zeci de mii de soldați care ar putea fi folosiți nu numai pentru a apăra teritoriile controlate de Kremlin, ci și pentru a lansa o nouă ofensivă cu ocazia primului an de război, pe 24 februarie, scrie Avvenire, citat de Rador.

08:30Apelul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru avioane de vânătoare făcut în Marea Britanie este surprinzător, deoarece până acum forţele aeriene ucrainene au cerut avioane F-16 fabricate în SUA sau poate Gripen din Suedia, fiind genul de aeronave de luptă ce ar putea să le ajute să câştige războiul, comentează jurnalistul Dan Sabbagh de la The Guardian.

08:00Armata rusă a preluat inițiativa pe câmpul de luptă pentru prima dată din august 2022. Trupele lui Putin au lansat o ofensivă majoră în regiunea Lugansk, dar forțele ucrainene îi împiedică să obțină un succes semnificativ, potrivit celei mai recente analize făcute de analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

07:30 Australia a denunţat joi obstacolele ruseşti în calea anchetei internaţionale lansate cu privire la zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines doborât deasupra Ucrainei în 2014, reiterându-şi hotărârea de a trage Moscova la răspundere, notează AFP.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a profitat de vizita la Paris pentru a îndemna Europa să livreze cât mai curând posibil avioane de luptă și armament greu Ucrainei. „Cu cât mai repede Ucraina va primi armament greu cu rază lungă de acțiune, cu cât mai repede piloții noștri vor primi avioane, cu atât mai repede această agresiune rusă va lua sfârșit și ne vom putea întoarce la pace în Europa", a declarat miercuri liderul de la Kiev la sosirea la Palatul Elysee.
  • Macron i-a spus lui Zelenski că Franța este hotărâtă să conducă Ucraina spre victorie / Scholz: Rusia nu trebuie să câștige. Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Paris, că Franța este „hotărâtă” să conducă Ucraina spre victorie în războiul său împotriva Rusiei, potrivit CNN.
  • Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, adăugând că pregătirea piloților ucraineni a fost primul pas pentru ca aceștia să poată folosi astfel de avioane. La celălalt pol, Rusia a avertizat Londra că dacă va trimite avioane de luptă Kievului, acest lucru va avea „consecințe asupra întregii lumi, relatează Reuters.
  • „Ucraina își va „intensifica diplomația” în ceea ce privește cererea de avioane Eurofighter Typhoon, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul britanic Rishi Sunak, înainte de a călători spre Paris, relatează CNN.
  • Armata ucraineană raportează o intensificare a bombardamentelor rusești în mai multe regiuni din nordul țării. Bombardamentele rusești par să se intensifice în părți din regiunea Harkov, recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut, precum și în alte zone din nordul Ucrainei, potrivit CNN.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu există niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace. „Dimpotrivă, Moscova se pregătește pentru noi ofensive militare", a declarat el în timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat american, Antony Blinken.
  • În timpul conferinței de presă a premierului britanic Rishi Sunak și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, jurnalista BBC Ucraina s-a ridicat și a spus că îi vine să îl îmbrățișeze. -„Vă mulțumesc că ați venit. Aș vrea să vă îmbrățișez și să vă mulțumesc, dar nu pot”, spune jurnalista. -De ce? Haide, vino și îmbrățișează-mă, răspunde Zelenski.
  • Partenerii occidentali ar putea livra primul batalion de tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei în martie sau aprilie, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei deplasări la Varșovia.
  • Cenzura de stat din Rusia va urmări glumele din online cu Putin cu ajutorul inteligenței artificiale. Agenția federală rusă de monitorizare și cenzură a comunicațiilor, Roskomnadzor, intenționează să utilizeze inteligența artificială pentru a încerca să urmărească postările, comentariile și glumele (meme)din online care îl critică pe președintele rus Vladimir Putin, potrivit unui raport al publicației ruse de investigații iStories.
  • Armand Goșu: Autoritățile de la Moscova m-au pus pe lista „agenților străini”. „M-au pus pe listă aceeași zi, cu generalul în rezervă Ben Hodges. Sunt într-o companie foarte onorabilă, alături de oameni politici din diverse generații (fostul premier Kasianov, Hodorkovski, Ilia Azar, Ilia Iașin, Oleg Kașin etc), de ziariști, profesori sau comentatori ruși de top...”, scrie Goșu.
  • Suedia aprobă un nou ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Parlamentul suedez a aprobat, la 8 februarie, cea de-a zecea rundă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 4,3 miliarde de coroane (aproximativ 406 milioane de dolari), potrivit Kyiv Independent.
  • Portugalia își repară unele tancuri Leopard 2 și va trimite Ucrainei trei astfel de tancuri luna viitoare, a declarat miercuri prim-ministrul Antonio Costa, relatează Reuters.
  • Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, susține că declaraţiile făcute de şeful său, ministrul de Externe Serghei Lavrov, legate de Republica Moldova ar fi fost interpretate greşit și dă vina pe Polonia. Lavrov susține că Moscova nu ar fi vrut să ameninţe Chișinăul, ci dimpotrivă, ar fi vrut să atragă atenţia că Occidentul se foloseşte de Republica Moldova, aşa cum s-ar fi folosit de Ucraina. „Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”, a punctat ambasadorul Valery Kuzmin.
  • Imagini dramatice cu luptele din prima linie surprinse din dronă. În filmare se vede un blindat BTR-4 al ucrainenilor care trage cu tunul de 30mm, probabil spre militari ruși care se ascund în casele din apropiere. În același timp, trupe de infanterie ucrainene înaintează pe lângă clădiri, în spatele liniei de foc a blindatului.

---------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro