Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat miercuri că nimic nu este exclus în ceea ce privește trimiterea de avioane Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, adăugând că pregătirea piloților ucraineni a fost primul pas pentru ca aceștia să poată folosi astfel de avioane. La celălalt pol, Rusia a avertizat Londra că dacă va trimite avioane de luptă Kievului, acest lucru va avea „consecințe asupra întregii lumi, relatează Reuters.

Rishi Sunak si Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

"Primul pas pentru a putea oferi aeronave avansate este să avem soldați sau aviatori capabili să le folosească. Acesta este un proces care durează ceva timp. Am început acest proces astăzi", a spus Sunak la o conferință de presă comună cu președintele Volodimir Zelenski, după ce a anunțat că Marea Britanie va antrena piloți ucraineni.

„Nimic nu este exclus”, a spus Sunak, după ce purtătorul său de cuvânt a spus anterior că Marea Britanie analizează „activ” dacă să trimită avioane britanice în Ucraina și secretarul britanic al Apărării analizează ce aeronave ar putea fi oferite Ucrainei.

„Prim-ministrul l-a însărcinat pe secretarul apărării să investigheze ce avioane am putea să oferim, dar pentru a fi clar, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt, de care Ucraina are cea mai mare nevoie acum”, scrie și Reuters.

Reacția Rusiei: Consecințele militare și politice pentru întreaga lume vor fi pe conștiința Marii Britanii

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat miercuri Londra să nu trimită avioane de luptă în Ucraina, spunând că o astfel de mișcare ar avea consecințe militare și politice serioase pentru întreaga lume, a informat agenția de presă TASS, potrivit Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat miercuri la Londra, unde a cerut Marii Britanii să ofere Ucrainei avioane de luptă ca următoarea etapă în aprovizionarea Occidentului cu arme pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse.

Marea Britanie a anunțat că va începe antrenarea piloților ucraineni în modul de a zbura cu avioane de luptă avansate standard NATO, dar încă nu s-a angajat să trimită avioane.

Într-o declarație citată de agențiile de presă de stat ruse, ambasada Rusiei a spus că „vărsarea de sânge, următoarea rundă de escaladare și consecințele militare și politice care vor urma pentru continentul european și întreaga lume”, care ar avea loc prin trimiterea de avioane de luptă avansate către Ucraina ar fi pe conștiința Londrei.

„Rusia va găsi o modalitate de a răspunde oricăror măsuri neprietenoase întreprinse de partea britanică”, a declarat ambasada, citată de Tass.