Cel mai înalt oficial ucrainean pentru securitate națională, Oleksiy Danilov, a lăsat să se înțeleagă, într-un interviu pentru CNN, că țara sa ar putea efectua lovituri pe teritoriul rusesc, nu numai asupra forțelor de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Alexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al UcraineiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În ceea ce privește teritoriul rusesc, nimeni nu ne interzice să distrugem ținte cu arme produse în Ucraina. Avem astfel de arme? Da, avem", a declarat luni Danilov, secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

Declarația sa vine în condițiile în care aliații care au livrat Ucrainei arme i-au pus acesteia condiția ca ele să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul Federației Ruse.

Deși au avut loc în mod frecvent explozii inexplicabile în puncte strategice din Rusia pe parcursul războiului, Ucraina nu a recunoscut niciodată în mod public că este responsabilă pentru aceste lovituri.

La începutul acestui an, șeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, nu a exclus posibilitatea ca şi alte atacuri să aibă loc pe teritoriul rus pe lângă cele care au avut loc deja, fără să precizeze dacă în spatele lor se vor afla forţele ucrainene.

Şeful GUR a anunţat că "atacurile vor merge din ce în ce mai adânc" în interiorul Rusiei, deşi a ţinut să precizeze că, în orice caz, nu va putea vorbi despre responsabilitatea ţării sale pentru aceste incidente decât după ce războiul se va fi încheiat.

Oficiali americani au anunțat în urmă cu o săptămână un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev, în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari, ce va include pentru prima dată bombe cu diametru mic lansate de la sol (Ground Launched Small Diameter Bombs - GLSDB), acestea fiind rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Acestea presupun o creştere substanţială faţă de raza de acţiune de 80 de kilometri a lansatoarelor de rachete HIMARS care au schimbat deja cursul războiului.

Ucraina a cerut Statelor Unite în special rachete ATACMS lansate cu lansatoarele HIMARS şi care au o rază de acţiune de circa 300 de kilometri, care ar permite armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti de asemenea în Crimeea şi pe teritoriul Rusiei. Dar Washingtonul a refuzat până în prezent transferul acestor rachete.

Trebuie menționat că, la începutul lunii decembrie, Ukroboronprom, unul dintre cele mai mari conglomerate din industria ucraineană de armament, a anunțat că a finalizat mai multe testări cu succes ale unei drone de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri.